woensdag 22 mei 2019

Nogmaals de afvoer ontstoppen

We waren toch niet zo tevreden met het behaalde resultaat van het ontstoppen van de afvoer in de keuken. Dus besloten we vanmorgen die afvoer nogmaals aan te pakken.
Dit keer maakten we gebruik van een speciale spiraal, die we al draaiend in de afvoer staken. Ik wist overigens niet (meer) dat we zo'n spiraal in huis hadden. De eerste drie meter ging de spiraal vrij soepel door de afvoer. De eerste bocht werd snel genomen en de spiraal kon ik gemakkelijk in de buis voortduwen. Toen voelde ik opeens weerstand. Terwijl Sonja de spiraal draaide (er zit een zwengel aan het begin) porde ik hem heen en weer, totdat de spiraal opeens doorschoot. Hoera!
Aan de kop, lijkt op een schaar van een kreeft, zat smurrie. Toen ik daarna de buis nog een keer doorspoelde met een speciale bruisende ontstopper, hoorde ik niet alleen een bekend rioolgeluid van stromend water maar rook ik ook het hoofdriool. De vorige keer was daar geen
sprake van. Nadat we de zwanenhals weer gemonteerd hadden, hebben we een spoelbak vol water laten leeglopen. Het water werd met een slurpende draaikolk supersnel afgevoerd. Klus geklaard.
Ik sta trouwens telkens weer te kijken van de 90 graden bochten die men gebruikt in rioolsystemen. Zo'n haakse bocht in een riool vraag telkens weer om problemen. Als ik zelf een afvoer aanleg, gebruik ik liever 2 x een 45 graden bocht, dan 1 haakse. Ik zag zelfs onder een woning een t-stuk op het hoofdriool, waarop het toilet van de eerste etage was aangesloten! Het afvalwater met alles erin knalde van bijna 3 meter hoog op het hoofdriool. Daar was de afvoer gaan lekken. Ook het toilet in de gang was met zo'n, t-stuk aangesloten. Niet slim, wat mij betreft. Al ben ik geen rioolrat...-deskundige.