donderdag 9 mei 2019

Ajax niet, Spurs wel

In veel gevallen is een vroeg doelpunt geen goed voorteken. Tenzij een elftal na dat doelpunt doordrukt en de score verhoogt. Dat deed Ajax wel (2-0), maar de speelwijze had nou niet bepaald de indruk, dat men deze wedstrijd eenvoudig zou gaan winnen. Daarom zei ik vlak voor de rust : "Als Ajax zo blijft spelen, verliezen ze deze wedstrijd. De 2-0 is tegen de Spurs een gevaarlijke stand." Maar ja, ik kijk wekelijks naar de Premier League.
De 2e helft werd er niet beter op. Niet voor Ajax, wel voor de Spurs die hun kansen roken. Ajax was veel trager in de omschakeling, zowel aanvallend als verdedigend dan de Britten. Tadic vond ik ronduit zwak spelen met veel onnodig balverlies en verkeerde keuzes. De schoten op de paal waren m.i. niet het gevolg van pech, maar van de ontbrekende scherpte in het algemeen.
Onana was ook een zwakke schakel, zijn sterke momenten ten spijt. Hij toonde ook niet de mentaliteit die ik bij zo'n cruciale wedstrijd zou verwachten. Veel Ajax spelers waren ondermaats en kwamen wat speels / arrogant in hun spel over. Men ging na balverlies niet fanatiek proberen de bal te heroveren en trucjes waren nog belangrijk. Daar maakte Tottenham heel goed gebruik van. Ajax werd bijna overlopen.
Onana dacht aan het eind van de wedstrijd tijd te trekken, met gevolg dat door zijn domme actie de Spurs meer tijd kregen. In plaats de bal aan een medespeler te geven, balbezit was cruciaal in de eindfase, koos hij voor een doeltrap. Dat alles leidde ertoe dat de Britten alsnog de wedstrijd wonnen. Ajax is nog niet klaar voor een finale op Europees niveau. Vooral mentaal niet. Neemt niet weg dat ik van de club genoten heb gedurende hun verrassende aanwezigheid in de CL.