vrijdag 24 mei 2019

Over garages

Binnenkort is het weer zover; de camper moet de APK ondergaan. Net zoals bij veel andere 'vaklui', moet ik ook bij garages goed opletten. Om te voorkomen dat ik bedot word. Vooral wanneer de auto toe is aan de jaarlijkse APK. Er zijn garagebedrijven, die de periodieke keuring gebruiken om een klant weer iets aan te smeren. Vaak door misbruik te maken van ontbrekend technisch inzicht bij de klant of diens vertrouwen.
Het komt zelfs voor, dat een auto die bij dezelfde garage onderhouden wordt, opeens tot schroot verklaard wordt. De garage heeft er eerst veel aan verdiend door allerlei reparaties, zonder de klant vooraf erop te wijzen dat die reparaties weinig zinvol zijn vanwege de algehele staat van de auto.
Toen ik nog in lease-auto's rondreed is mij twee keer overkomen, dat een garage onderdelen of materialen op de factuur had staan, die niet op de auto aangebracht waren. Het ging om het vervangen van bougies en filters en in een geval over het tectyleren van een privé auto. In het laatste geval had men enkel onder de spatborden tectyl aangebracht. Waarschijnlijk omdat het plaatwerk daar zichtbaar was. Maar ja, ik ging later op de grond liggen, om nieuwsgierig onder de wagen te kijken. Het is mij diverse keren overkomen, dat ik ergens in de auto na een servicebeurt of reparatie gereedschap aantrof. Zelfs onder de motorkap.