vrijdag 13 maart 2015

Proost 3!!

Ingezonden n.a.v. Aan de slag bij Heineken

Het opschrift HEROES (Engels voor helden) op jouw cadeau-gekregen mini-bierbrouwketel (1-3-2015) slaat zeker niet op de grote bierbazen van Heineken, want wie geeft er nou zó’n lullig! klein cadeautje aan iemand die zo’n belangrijke klus succesvol heeft afgerond?! Als er twee glazen van dat heerlijke gerstenat in dat bier-p(r)ulletje gaan is het al veel lijkt mij zo. ‘Wie het breed heeft laat het breed hangen’, jawel!, maar nee, daar is hier geen sprake van. ,,Ons bin zunig”, of zoiets. Persoonlijk had ik mij daarbij iets heel anders voorgesteld maar mocht één van de grote bierjongens het, bij het lezen van dit stukje, nog goed wil maken dan zullen ze toch uit een heel ‘ander vaatje moeten tappen’. Maar, ….. als ze dat letterlijk, als in een leuke droom, nou ook eens zouden doen!? Stel je voor:
je zit thuis lekker aan de koffie en opeens staat er zo’n grote, hydraulische telekraan bij jou voor de deur. De chauffeur stapt uit, schuift de vier steunen(stempels) hydraulisch uit, plaatst deze op straat, stelt ze af, en stapt terug in zijn cabine. Daarna schuift onder stevig motorgeronk de hydraulische telekraan helemaal uit tot een lengte van wel 25 meter en op dat moment stopt een trekker met dieplader precies onder het topje van de kraan. Binnen vijf minuten zweeft er een reusachtige houten kubus over je huis en voor je het weet belandt het gevaarte met een zachte “…BOEM…” in je achtertuin. Even later belt de kraanmachinist aan, overhandigt jou een groot breekijzer en wenst je succes en veel plezier met de mysterieuze aanwinst. Als de hijskraan is vertrokken en iedereen in de buurt is bekomen van de schrik wordt met behulp van het breekijzer de enorme houten kist gesloopt en na een kwartier hard werken is de klus geklaard. En daar staat ie dan, te stralen in de zon: een glanzende, originele, koperen brouwketel van 1000 liter; tot aan de rand gevuld met ……bier!!!  ,,Wil je al koffie" roept iemand  in de verte: ,,Eh .......nee, ik neem liever een lekker vers biertje”. ,,Een biertje?, terwijl je nog in bed ligt?; wat klets je nou man?". En toen, .......werd je wakker. Het eerste wat je zag was de mini-brouwketel op je nachtkastje die je grijnzend aanstaarde, en dat was wel even wennen na die mooie droom over 1000 liter bier.
Tja, het hád gekund en je was dan de 'getapte jongen' (nou ja; tappende jongen!) van de buurt geworden, voor zover je dat al niet bent, als multifunctionele ZZP-er. Op het moment dat het bier op was stond je natuurlijk voor een moeilijke keus: gewoon in de tuin laten staan, en met regelmatig poetsen ervoor zorgen dat ie zo mooi blijft glimmen, of in stukken zagen en afvoeren. Samen gratis bier drinken deed de hele buurt; dus samen poetsen ook? Maar als zich onder de 'stamgasten' ook een oud Leidenaar bevindt dan heb je kans op de volgende reactie: ,,Je ken een kind krijgen met een roodkoperen kop dan ken je je de kolere poetsen juh!”. En dán weet Willem wel hoe laat het is!!! Eigenlijk is dat grote geval toch wel een ‘sta in de weg’ dus is het beter om hem aan de oud-metaal-handelaar te verkopen. Deze hoeft nú natuurlijk écht niet te controleren of de grote bierpul wel leeg is, zoals dat eerder met de gesloopte koperen boiler wél het geval was, en de netto opbrengst zal met de huidige koperprijs zeer de moeite waard zijn.
Als zich onder de buurtjes van Willem ook nog eens een oud-Hagenees bevindt, maakt deze dit stukje wel af met: ,,’Hij is voor zijn roodkoperen’ Willem!"

(Willem : Fan-tilator, ik heb het niet aangedurfd de afbeelding van de mooie ketel te plaatsen. Vanwege mij onbekende auteursrechten.)