dinsdag 24 maart 2015

Aan de hutspot


Nee, ik weet het. Het is nog lang geen 3 oktober, maar toch. Ik bedoel : in juli smaken de oliebollen ook goed net als de (ingevroren) zelfgemaakte erwtensoep. Haha!
Vandaag ga ik hutspot maken. We krijgen zes eters en die moeten maar eten wat de (huts)pot schaft. Ik ben niet iemand van vijf soorten groenten op tafel, om zo de kieskeurige eters tegemoet te komen. Ik heb geleerd te eten wat de pot schaft en dat eten weggooien een doodzonde is.
Hutspot dus. Niet op z'n Leids hoor. Dus niet "de peen, uijûh en aardappelûh met wat zout in een pan water pleurûh en de boel in de hens stekûh tot het slap en dus gaar is en vervolgens uit een soort teleurstelling flink in elkaar stampen."
Nee, ik maak hem zoals ik dat van mijn moeder heb geleerd : met Indische smaak, aandacht en geduld. Als ik ga koken zet ik even wat leuke muziek op. Het zijn zelf gebrande cd's met door mij gedigitaliseerde nummers uit mijn verzameling lp's uit de jaren 50,60 en 70. Want ook koken moet leuk blijven!
Ik heb een kant en klaar pakket hutspot gekocht (sorry mam), zo'n 300 gram sperziebonen en 500 gram riblappen. De rest heb ik thuis in de kast, op de grond (vloeropruimer Fenna) en op de bank (keukenhulp Mike). Mijn moeder voegde sperzieboontjes toe aan haar zelf gesneden uien en wortels. Ik heb wat riblappen in stukjes gesneden en die eerst wat aangebraden. Daarna heb ik er kokend water overheen gegoten, wat zout, peper en twee fijn gesnipperde  teentjes knoflook toegevoegd. Het vlees heb ik zo'n anderhalf uur laten sudderen.
In de tussentijd heb ik de geschilde aardappelen in blokjes gesneden en die samen met de inhoud van het hutspotpakket in de grote pan met water gedaan. Uiteraard weer met wat zout. En toen het gas erop (sorry, ik was even met mijn gedachten bij mijn motor) op het gas gezet.
Terwijl de twee pannen op het vuur hun werk deden, ben ik wat spekblokjes gaan uitbakken. Toen ze bijna klaar waren, heb ik een handje fijn gesneden uien toegevoegd. De grote pan met de aardappelen, wortel, uien en boontjes heb ik afgegoten toen de rapen piepers gaar waren. Daar heb ik de uitgebakken spekkies met ui aan toegevoegd en voorzichtig omgeschept.
Het vlees heb ik later afgegoten, zij het dat ik genoeg kookvocht overhield om samen met het vlees aan de bijna complete hutspot toe te voegen. Let wel : ik ga er niet met een stamper doorheen! We blijven normaal doen. Tenzij je even moet afreageren. En anders gewoon weer omscheppen dus. Tot slot heb ik wat nootmuskaat en een ietsiepietsie gemalen kruidnagel toegevoegd.
Het voordeel is dat ik de hutspot eerder kan klaarmaken. Het opwarmen gaat beter in het nat op de bodem van de pan (geregeld omscheppen). Ik heb er rookworst bij en natuurlijk een kommetje jus, een potje piccalilly en natuurlijk.....sambal! (voor kokkie).