dinsdag 10 maart 2015

Een kast maken

Vanmorgen zijn we de dinsdag begonnen met het in elkaar zetten van een hang- / legkast voor een seniore bewoner hier in de buurt. Samen met Sonja was de kast gekocht. Geen Ikea product, maar een van een ons onbekend merk. Iets bouwen is telkens weer een leuke bezigheid. Er zitten standaard tekeningen bij zo'n bouwpakket en die lazen we maar eerst. In tegenstelling tot veel andere handleidingen, die we pas gaan lezen als er iets mis is of als we iets niet begrijpen.

Een foto van de kant en klare kast zegt ook erg veel. Goed voor de beeldvorming. Ik heb een keer iemand van zo'n kast een soort dressoir zien maken. Ze deed het voor de eerste keer en kende het verschil tussen schroeven, bouten en spijkers nog niet zo goed. En dat maakt samen met twee linker handen en een laag voorstellingsvermogen van  het bouwen een martelgang. Ze wilde het pakket terugbrengen, omdat ze dacht dat de afbeeldingen niet overeenkwamen met het door haar behaalde resultaat.....
een schroefje te veel...
De handleiding bij deze kast was erg helder. Samen met Sonja was de klus zo gepiept. Belangrijk is dat de achterwand mooi haaks op de kast gemonteerd wordt. Ik geniet ervan als zo'n ontwerp in de praktijk eenvoudig en snel gerealiseerd kan worden. Toch viel mij (natuurlijk) een kleine fout op. Hoewel, fout, het heeft misschien ook te maken met de massaproductie. Op de afwerkrand onderaan aan de voorzijde moest een extra hoeksteuntje worden geschroefd. Helaas kon ie niet precies in het midden (zei de perfectionist), want daar zat al een andere schroef. Ik zou dat steuntje net iets groter gemaakt hebben, zodat hij met de grote schroef precies in het midden vastgezet kon worden. Dan zou met een schroef twee verbindingen vastgezet zijn. Scheelt een schroefje van 0,00001 eurocent.