maandag 16 maart 2015

Ambtelijke mierenneukers

dankzij mierenneukers?
De rechtbank in Lelystad heeft weer eens recht gesproken wat krom is. Een meneer uit Ankeveen trof in zijn auto nog wat oude post aan. Omdat hij onderweg was gooide hij de papieren rompslomp maar in een openbare vuilcontainer. Een ijverige milieudienaar trof het afval aan en nam contact op met de geadresseerde. Meneer bekende eerlijk en vlot zijn daad omwille van een schoon milieu en dito auto. Hij kreeg een boete van 140 euro, omdat de openbare vuilcontainers louter bestemd zijn voor zwerfvuil, zo sprak de ambtenaar.
De milieu vriendelijke meneer vocht zijn boete aan bij de rechtbank in Lelystad.
De rechter had meer begrip voor meneer en sprak een Salomons oordeel uit : de boete werd gehalveerd. Maar als meneer nogmaals betrapt zou worden, dan ...... Aan deze zware overtreding is nogal wat belastinggeld besteed. Daar staat dan 70 euro aan inkomsten tegenover.
Al eerder hoorde ik van een dergelijk voorval. Toen was het iemand die een lege spuitbus van de straat oppakte en in zo'n container deponeerde. De spuitbus hoorde tot het huishoudelijk afval beweerde een milieuambtenaar toen. Ook toen werd een boete uitgedeeld. Eerlijk gezegd vind ik het in deze gevallen ambtelijke mierenneukers. En dan heb ik het niet eens over de kosten (belastinggeld) die daarmee gemoeid zijn. Ik zou bijna zeggen : "Meneer had beter kunnen liegen, dat had hem en de belastingbetaler heel wat geld bespaard."
Ik begrijp best waarvoor de regel bedoeld is. In Lelystad Haven trof ik soms ook bedrijfsafval in de containers aan. Er zijn inderdaad ook mensen die een zak(je) huishoudelijk afval in zo'n container proppen.  Die mensen mogen ze wat mij betreft bekeuren. Maar in dit soort gevallen vind ik de handhavers en de medewerkers van Justitie typisch ambtelijke mierenneukers. Een schoon milieu weegt bij mij zwaarder.