donderdag 19 maart 2015

Atag cv ketel Error 44

Onder de cv ketels bevinden zich ook draaideurgevallen. De Atag cv ketel ('blauwe engel')  van een seniore bewoner gaat geregeld in de fout. Op het display staat dan E44 als foutcode vermeld. De ketel communiceert op die wijze met de gebruiker en/of monteur. Maar in dit geval zegt de ketel iets onbegrijpelijks : de error code komt niet in de handleiding voor. Lekker handig, maar niet heus. Ik heb de ketel eerst maar bijgevuld tot bijna 2 bar. De waterdruk stond op de ondergrens van 1,5 bar. Maar ook die ingreep mocht niet baten. In Lelystad hebben we zo'n 5 jaar precies dezelfde ketel in huis gehad, dus ken ik hem een beetje. Ook wat de nukken betreft.
Bijvullen : we zijn er bijna...
Dus heb ik voor de bewoner naar het betreffende installatiebedrijf gebeld. De zeer vriendelijke mevrouw van de servicedesk kon de code ook niet vinden in haar handleiding. Ze vroeg naar de waterdruk en die, bijna 2 bar, werd in orde bevonden. Ze adviseerde als laatste mogelijkheid de stekker van de ketel eruit te trekken, tien minuten te wachten en vervolgens de ketel weer op te starten nadat de stekker weer in de contactdoos was gepropt.
Zo gezegd, zo gedaan. Alles lijkt goed te gaan, maar zodra de pomp start, maakt de ketel een geluid alsof de hele machinerie een zachte dood sterft. We maken een afspraak voor de volgende dag in de middag. De seniore bewoner zit tot dan in de kou. Ik heb aangeboden bij ons te komen zodra het in de woning te koud wordt.
Uit nieuwsgierigheid ben ik even met Google aan de slag gegaan. En zie : nota bene op de site van een ander installatiebedrijf staat de foutcode wel vermeld. De error 44 foutmelding op deze ketel houdt in dat er vocht op de stuurautomaat terecht is gekomen. Er moet volgens de beschrijving ergens een lek bij de ketel zijn. Ahum, vocht, lek? Daar hebben we vorige keer toch ook al over geklaagd? Toen zei de onderhoudsmonteur van Feenstra dat die roestkleurige kalksporen niet van deze ketel waren. Dat vond ik al vreemd, want de kalk- en roestvlekken zaten ook op de behuizing van de ketel. Vanmiddag komt er dus weer een monteur. Ik heb voor alle zekerheid maar een kattebelletje op de ketel geplakt. En nog even dit : we zijn dan wel 60+, maar niet dement!