zondag 22 maart 2015

Langs de Rijn

Na het bezoekje aan de A4 bij de Hoofdstraat reden we richting de Doesbrug. Ik had het plan opgevat om via de oude route naar Alphen aan de Rijn te rijden : langs de Rijn. Na de oude brug gepasseerd te zijn, keken we vooral naar links. Voor de brug hadden we al een blik in de Doeslaan geworpen. Na de brug wilden we een glimp opvangen van het bedrijf dan wel de plaats waar Sonja's vader ooit gewerkt heeft : Durisol.
Natuurlijk ook het Patrimoniumpark, waar een paar klasgenootjes van mij in de jaren 50 woonden (v.d. Luijt en de Zwart) boerderijen. In een van die boerderijen woonde ook een klasgenootje, Gerdien van Leeuwen. Daar hebben we in een stal als tieners nog een klassenavond gehouden. Verderop, aan de overkant van de Rijn, zagen we een bekende toren. Hij was zo te zien gerenoveerd. We stopten net even buiten de bebouwde kom van Koudekerk aan de Rijn om een foto te maken. Ook hier woonden kinderen die bij mij op school zaten. Ze fietsten in weer en wind naar en van school, zoals veel kinderen uit de omliggende dorpen dat deden. Vlak na het nemen van de foto staken we via de Bruggestraat over een oude brug de Rijn over en sloegen linksaf. We bleven de Rijn volgen tot in Alphen aan de Rijn. Normaal wordt het verkeer omgeleid om via de autoweg Alphen - Leiden (N11) te rijden. Die weg sluit aan op de A12 bij Bodegraven.
In de jaren 50 reed ik soms met de ouders van mijn vriendje mee richting Utrecht. We volgden dan dezelfde route langs de Rijn beginnend aan de kant van Leiden. Die route leidde ook langs Avifauna en kwam uiteindelijk bij een hefbrug uit. Voor Alphen zagen we in die tijd een wit bordje met in zwarte letters mijn familienaam erop : Oudshoorn. Dat was toen nog en gehucht of wijk.
De huidige omgeving was voor mij nauwelijks herkenbaar. Er was zoveel veranderd!