zondag 8 maart 2015

Op en neer naar Urk


Afgelopen week had ik al een emmertje sop over de motor gegooid. Ik heb het blok toen nog even laten draaien. Tijdens de drukke zaterdag was er geen tijd voor een rit. Maar vandaag wel! 's Middags heb ik mijn motoroutfit aangetrokken en de helm gepoetst. Daarna heb ik de CBX onder het afdakje vandaan gereden. Dat gaat soepel, want de stalling ligt met afschot naar de straat. De motor startte vlot. Toen ik het brommende beest tussen mijn benen schoof, de koppeling intrapte en hem in de eerste versnelling trapte, schoot de motor vooruit. Een klein stukje maar, want ik heb tijdens het straten altijd de hand op de koppeling. Gedurende de eerste honderd meter bleef de koppeling af en toe plakken. Maar eenmaal op de Ketelmeerdijk was het over. Via de B-weg ben ik naar de Ketelmeerbrug gereden. Ik had de wind op de kop. Het was heerlijk weer en opvallend rustig op de weg.
Op Urk was het ook rustig. De laatste tijd is er nogal gedoe over de werklui die met de windturbines aan de gang zijn. Het gaat over werken op zondag. Dat is op Urk uit den boze.
Bij de haven zag ik voor het eerst de Orka van Urk. In 1968, 1000 jarig bestaan van Urk, is de Orka geplaatst. Men zegt dat Urk in de beginperiode van haar bestaan Orc werd genoemd. Men is er later vanuit gegaan, dat het iets met Orca (met een c) te maken heeft. Dat is in elk geval leuker en logischer dan er Hork van te maken. Op de kunst-Orka rustte echter geen zegen. Het eerste exemplaar werd na een paar jaar wegens veroudering vervangen door een nieuwe, van kunststof. Maar die kreeg een boom boven op zich en vloog in brand. Met gevolg een soort reuze pepesan.
Na 22 jaar zonder Orka is in mei 2013 een nieuwe geplaatst. Ik ben benieuwd of deze gezegend is met een langdurig verblijf. Op de wal. Misschien zit daar het probleem, want de orka's die ik ken leven in het water.
Op de terugreis werd ik ingehaald door een groep motorrijders van een hoog ik-rij-nog-steeds-scooter gehalte. Ze reden veel te hard over de 60km weg waar ook woningen langs staan. Bij een haakse bocht naar rechts vloog een aantal bijna uit de bocht. Gelukkig waren er geen tegenliggers, anders had de groep in negatieve zin in het nieuws gekomen. Op onbekend terrein kan je beter rustig blijven rijden. Ik kwam heelhuids weer terug in Dronten.