woensdag 1 mei 2013

Toerend naar Leiderdorp


Hefbrug Waddinxveen
Doelenplein
Begin deze week had ik me voorgenomen de dag van het afscheid van Beatrix en de inhuldiging van W.A.  ergens anders door te brengen. Ik zou me op de motor richting Zutphen begeven. De avond ervoor echter, gooide ik naar aanleiding van een telefoontje de clipons 180 graden om. Op de dag zelf besloot ik toch de auto te nemen, ik weet het: een laffe daad. De smoes was dat ik verwachtte met spullen te moeten gaan sjouwen. Om toch enigszins tegemoet te komen aan mijn toerdrift, reed ik niet linea recta naar mijn bestemming, maar besloot eerst naar het zilverstadje aan de Lek, Schoonhoven, te gaan. Onderweg hoorde ik Beatrix aftreden en haar zoon Willem haar plaats overnemen en luisterde naar feestelijkheden op en rond de Dam.
In Schoonhoven parkeerde ik de Matrix bij de Lek, vlak naast het pontje naar Liesveld (in onze tijd Gelkenes of Nieuwpoort). Ik wandelde door de oude Veerpoort en kreeg een licht gevoel van weer thuiskomen. Logisch, want we hebben in dit stadje 17 jaar gewoond. In het centrum van de stad was de vrijmarkt al aan de gang. Op het Doelenplein waren ook activiteiten gaande. Helaas zag ik geen oude bromfietsen staan. Ik had mezelf graag nog een keer op 'mijn' oude Magneet bromfiets digitaal willen laten vastleggen.
Vrijmarkt op de Haven
Na een rondwandeling door de stad met hier en daar een moment van even blijven staan, kijken en genieten, wandelde ik terug naar de Lek. Ik besloot de route naar mijn reisdoel, Leiderdorp, te rijden zoals we die in die tijd ook altijd gereden hebben. Dus reed ik naar Bergambacht. Afgezien van wat nieuwbouw langs en drempels in de weg, was er niet echt veel veranderd. Ik herinnerde me dat ik bij Bergambacht rechtsaf richting Gouda moest. Alleen verkeek ik me volledig op de locatie. In de jaren 80 en 90 bevonden zich twee kruisingen bij Bergambacht. De eerste leidde naar het centrum van het dorp en aan de andere kant het industrieterrein. De tweede, grotere, leidde naar Lekkerkerk / Rotterdam (rechtdoor, Gouda (rechtsaf) en het veer over de Lek (linksaf). Bij die kruising stond links een grote toren. Die toren stond er nog, maar ik moest veel eerder rechtsaf  slaan. Ik miste de afslag bijna. Het was gelukkig stil op de weg, dus kon ik hard in de remmen en mijn stuur alsnog omgooien.
Vlak na die afslag kwamen de nieuwbakken koning en koningin de kerk binnen. Uit mijn speakers klonken drie bonk geluiden en een stem die riep : "De koning!" Gevolgd door een luid trompetgeschal. Toen deed ik iets waarover ik de rest van de dag heb nagedacht met de vraag : 'Waarom?' Ik schreeuwde namelijk direct na dat trompetgeschal opeens keihard : "Ivanhoe!!" Gelukkig reed er niemand in mijn buurt.
Desalniettemin genoot ik van de weg naar Gouda. Het was erg leuk om die landelijke route na zoveel jaar weer eens te rijden. "Was ik nou toch maar op de CBX gesprongen", dacht ik met enige spijt. Bij Gouda wachtte me weer een verandering. Ik werd helemaal buiten de stad om geleid en reed een paar kilometer later toch weer op een mij bekende weg richting de A12. Die snelweg nam ik niet.Ik hield koers richting Waddinxveen en later Boskoop, waar de oude hefbruggen de beide oevers van de Gouwe met elkaar verbinden. Via Boskoop ben ik door de polder naar Hazerswoude gereden. Weer een leuke route, die menige keren een déjà vu bij mij opriep en mij deed verzuchten : "Was ik nou maar toch...". Voorbij Hazerswoude ben ik de autoweg naar Leiden (A4) opgedraaid. Ik had ook langs de Rijn kunnen rijden, maar nee dus. Ik zat in een auto en niet op de motor. Twintig minuten later passeerde ik de brug bij Leiderdorp. Rechts beneden van mij, in de Hoofdstraat, was het een drukte van jewelste. Ik keek op de klok en zag een tijdstip dat ik een dag eerder zelf ingeschat had. Beatrix riep : Ik presenteer u uw nieuwe koning! Over een proeftijd hoorde ik niets.