donderdag 23 mei 2013

Herrie in de Kroonpassage


Vanmorgen wandelde ik vrolijk door het centrum van de stad. Ondanks de paar buitjes. Toen ik door de Kroonpassage liep, kwam een tienermeisje op de fiets door de schuifdeuren aanrijden. Het is daar verboden voor fietsen, al dan niet rijdend. Maar zoals zoveel mensen trok ook zij zich niets van het verbod aan. Erger, ze reed ook nog met een behoorlijke snelheid. Op die manier passeerde ze een opa met zijn kleinkind(?). Die zei daar iets van en dat had opa nou net mogen doen. De tiener begon direct te tieren en te razen. Gewoon praten had ze nog niet geleerd. Mensen stonden stil of kwamen op het ordinaire geschreeuw de winkels uit. Na een flinke verbale botsing ging de tiener haar beklag doe bij twee jongemannen van een telecomwinkel. Ze stond natuurlijk helemaal in haar recht, want als ze daar wil fietsen had niemand daarmee te maken.
Nadat ze haar hart had uitgestort, stapte ze weer op haar fiets en reed richting het Stadhuisplein aan de andere kant. Dus toch maar weer door de passage. Niets geleerd dus.  Halverwege werd ze tegengehouden door een meneer, die vond dat ze van haar fiets af moest stappen. De tiener begon weer te tieren en te razen, maar meneer hield voet bij stuk.
Veel winkelpersoneel en een paar klanten kwamen weer op de tirade af. Ook een bediende van de telecomwinkel. Die jongeman nam het nota bene op voor de tiener in overtreding en begon te duwen tegen de oudere man. Even dreigde het op een handgemeen uit te lopen, maar een mevrouw van een juwelierszaak voorkwam dat. Ik vond de houding van de jongeman van de telecomwinkel niet bepaald correct. Hij toonde zich door zijn optreden duidelijk een voorstander van het fietsen in de Kroonpassage. In plaats van de tiener (een bekende van hem?) tot de orde te roepen, ging hij op meneer af. Die telecomwinkel staat bij mij nu op de zwarte lijst. Ik ben ook niet gediend van fietsers daar en de overige winkeliers en veel passanten ook niet. Maar mocht het gebeuren, spring dan maar opzij en zeg er maar niets van. Anders krijg je direct een grote mond.