woensdag 8 mei 2013

Slapende Polen

Vorige week hoorde ik iemand het Polenhotel verdedigen met de opmerking als zouden we de Polen dankbaar moeten zijn. Volgens die meneer doen de Polen namelijk het werk dat Nederlanders niet willen doen. Ik vind dat een drogreden van iemand, die deze Polen zelf een flinke poot wil uitdraaien. Ofwel commercieel gezwets. Er zijn te veel situaties waarin werkwillige Nederlandse werknemers het veld moeten ruimen voor goedkope Polen. Laten we eerlijk zijn : het gaat immers alleen om geld. Ze spreken onze taal niet, vaak ook geen andere talen, kennen onze cultuur niet, willen niet integreren en toch beter dan de eigen werknemers? Ze kosten weinig en willen 12 uur werken per dag. En hun geklaag is toch lekker onverstaanbaar. Alleen daarvoor zijn veel bedrijven bereid om hun eigen cultuur en arbeidsethos opzij te zetten.
Er zijn allerlei constructies bedacht waarin de Poolse werknemers genoegen nemen met 5 euro of minder per uur, terwijl ogenschijnlijk het minimumloon wordt betaald. Allemaal een kwestie van creatief boekhouden. Het verschil delen de bedrijven met de tussenpersonen (vaak uitzendbureaus).
Hier in de buurt hebben we geregeld last van een paar Polen, die maling hebben aan medebewoners. Zeg maar asociaal gedrag. Al vraag je tien keer om iets te laten of rekening te houden met, dan word je vriendelijk lachend afgescheept met een 'oké'. Maar de overlast gaat gewoon verder. Let ook eens op het verkeersgedrag van de autootjes met de belettering Personeelsdiensten erop. En dan een paar honderd Polen bij elkaar zetten? Bij de bedrijven klitten ze ook al zo bij elkaar. Geen integratie. Nee, voor mij hoeven de Polen niet weg. Ze moeten zich beter aanpassen en niet meewerken aan malafide praktijken van Nederlandse werkgevers en uitzendbureaus. Het lijkt mij dat ze toch ook liever ruim 7 euro per uur netto willen met bijbehorende extra's dan zo'n 4 of 5 of zelfs 2 euro netto. Hopelijk betalen ze in zo'n hotel (bij voorkeur op het landbouwgebied!) een fatsoenlijke huur, waarin rekening gehouden wordt met hun magere uurloon. Maar daar hoorde ik die meneer niet over. Of heb ik nu slapende Polen wakker gemaakt? O nee, Polen slapen niet. Ze drinken. En werken.