zondag 19 mei 2013

Weg met de megastallen!

Terug naar af
In Amsterdam is geprotesteerd tegen de megastallen, waar duizenden stuks vee gehouden worden ten behoeve van de consumptie. Ik ben er ook tegen. Vooral vanwege de enorm trieste gevolgen voor de beesten in geval van een calamiteit, zoals brand. Laatst kostte zo'n brand aan 4.500 beesten het leven. Onvoorstelbare aantallen. Maar het kan erger. Bij een brand in een megastal in Moergestel zijn 20.000 varkens aan de dood ontsnapt. Hallo, waar zijn we mee bezig?
Een beperkt aantal beesten (geldt voor alle dieren) per stal en de stallen op een flinke afstand van elkaar, zou een acceptabele oplossing kunnen zijn. Voor mij hoeft niet iedereen vegetariër te worden. Maar we moeten wel op verantwoorde wijze blijven omgaan met dieren.
De beperkingen zullen de kosten verhogen, de stankoverlast en de risico's voor de gezondheid  verlagen en de belasting van het milieu verminderen. Dat zijn ook niet onbelangrijke positieve effecten. Dus ook geen zogenaamde kilo-knallers meer en laat andere landen zelf hun vlees produceren. De hogere kosten zullen er ook voor zorgen dat er geen tienduizenden beesten op een erf aanwezig kunnen zijn En dan is er nog zoiets als het vlees zelf. Hoe gezond is dat eigenlijk? Er gaan heel wat spuiten in zo'n beest en allerlei medicatie door het voer. Of dat nou zo gezond is voor de consument?