zaterdag 4 mei 2013

Dodenherdenking

Het is vandaag 4 mei, de dag waarop we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken. Voor mij heeft de herdenking een meer symbolische betekenis : geen oorlog meer. De laatste tijd gaan stemmen op om tijdens deze dag niet alleen onze eigen slachtoffers, maar ook die aan Duitse kant (over Japan hoor ik niets) te herdenken. De voorstanders zijn van mening dat dit een handreiking of verzoening ten goede komt. Op zich een nobele gedachte. Laten we wel zijn, we mogen de kinderen van de 'daders' niet aanrekenen wat hun vader of moeder heeft gedaan. Al moet ik toegeven, dat ik als kind vaak belletje heb getrokken bij een voormalige NSB'er die ook kinderen had. Een twijfel geval.
Ik hoorde een tegenstander van de gezamenlijke herdenking zeggen : Die Duitsers hebben nare dingen gedaan waar wij slachtoffer van zijn geworden. Dat is slechts ten dele waar, want veel Duitsers hebben zich niet met misdaden beziggehouden. En vergeet niet de wreedheden van de Geallieerden. Daar zwijgt men liever over, want die misdaden horen niet in het verhaal van overwinnaars. Zoals Amerikanen en Britten die willens en wetens eigen krijgsgevangenen ombrachten met gerichte aanvallen. En het afschieten van Japanse drenkelingen en gevangenen. Oké, ze werden niet stelselmatig vermoord zoals in de concentratiekampen gebeurde. En wat Nederland betreft hoef ik slechts te refereren aan de 'Politionele acties' in het voormalig Indië.
Zelf vind ik verzoening belangrijk. Maar de eigen slachtoffers herdenken ook. En als je één dag per jaar de eigen slachtoffers herdenkt, dan resteren nog 364 dagen om de gevallenen aan de andere kant te herdenken.
Zo'n herdenking zie ik meer als een moment om het geheugen op te frissen, zodat de nieuwe generatie weet wat er gebeurd is en kan gebeuren. Men moet alert blijven. En toch groeit het Neo nazisme als kool en Duitsland kijkt toe. Onbegrijpelijk.
Door de tijd zal de emotie alsmaar afnemen. Tot de generatie die dit alles bewust heeft meegemaakt verdwenen is. Wie weet nog hoe erg het was tijdens de Spaanse en Franse overheersing? Waar staat dat monument eigenlijk van al die slachtoffers?