zaterdag 18 mei 2013

Chinese Eulo's

Ons hele financiële stelsel schijnt op z'n gat te liggen. Veel financiële instellingen hebben er een zooitje van gemaakt. Met gevolg dat we extra moeten betalen en de hele economie in het slop zit. Vanmorgen las ik dat Chinezen weer (of nog steeds?) valse Euro munten in omloop hebben gebracht. De valse 1 en 2 euro munten zijn dit keer in containers naar België gestuurd. De inhoud werd bij de nationale bank(!) omgewisseld. Een aantrekkelijke manier om oud ijzer in goud te doen veranderen.
Het kan dus zo zijn, dat we minder (echt) geld hebben dan we denken : 18, 20 -/- valse Chinese euro's = 3, 20 echte euro's. De valse moeten we maar voor de parkeerautomaten gebruiken. Als het goed is zijn ze gemakkelijk te herkennen. Het zijn namelijk Eulo's en geen Euro's.
De Chinese handelwijze is niet nieuw, want in 2011 kwam Duitsland al achter die Chinese oplichterspraktijken. Toen is zo'n  30 ton oud ijzer in de vorm van valse munten in Duitsland naar 6 miljoen euro omgezet. Maar niet alle  Euro-landen zijn toen wakker geschud. België is nogal laks met de controle op Chinese import. De Koninklijke Munt van België heeft de valse munten probleemloos geaccepteerd. Inmiddels zijn op de luchthaven Zaventem tonnen valse munten onderschept. Ik zal niet vreemd opkijken wanneer de Chinezen met hun oud ijzer straks Oost Europa intrekken. Dan komen die Eulo's vanzelf weer hier. Wat een wereld!