zondag 26 mei 2013

Een gescheiden opa

Bedoelt u 'gescheiden pappa's?' vraagt Google als ik 'gescheiden opa's' heb ingetikt als zoekwoord. Nee dus, ik zoek informatie over gescheiden opa's. Gescheiden pappa's zijn er veel, veel te veel naar mijn idee. Dat ben ik dus ook geworden. Als iemand me dat een aantal jaar eerder gezegd zou hebben, had ik in lachen uitgebarsten : "Ik , gescheiden? Nee jôh!"  Niet dat ik vind dat ik zo'n perfecte echtgenoot was, maar zo slecht deed ik het ook weer niet. Maar de realiteit is anders. Het is toch zover gekomen. En als gescheiden vader en opa is er ook een en ander veranderd. Het huishouden stelt niets voor. Ik snap al die klagende vrouwen niet zo. Als je de boel efficiënt en effectief doet, heb je er een parttime baan aan. En als je de kids ook op de goede manier opvoedt (dus niet pampert, maar naar volwassen gedrag begeleidt) valt het allemaal reuze mee.
Maar neem nou eens de kleinkinderen. Net als oma heb ook ik een paar jaar op onze kleinkinderen gepast. Een keer in de week. Dat was best wel leuk. En ik geef direct toe, dat het met mijn kleinzoon leuker was dan met mijn kleindochter. Met het jochie ging ik jongens dingen doen en die liggen mij beter dan de meiden dingen. Ik heb ooit weleens gebreid hoor en kralen geregen, maar dat was mijn ding niet. Dat is nou eenmaal zo. De kleinkinderen zijn inmiddels naar de basisschool. De kinderen zitten midden in hun eigen levensfase. Die hebben het druk. Oma woont bij hen om de hoek. Als er iets dringends is, ligt het voor de hand dat oma gevraagd wordt om een oogje in het zeil te houden. Ze woont immers vlakbij.
Vanmorgen ben ik naar de kleinkinderen gegaan. Ik werd langdurig begroet door Fenna. Ze leek wel gek. Toen ik binnenkwam blafte ze alleen maar. Maar toen ze mijn stem hoorde ging ze uit haar dak. Helemaal door het dolle heen en met beide voorpoten geklemd om mijn hals. En maar likken en piepen. Hondentrouw heet zoiets.
Voor Jill en Tim had opa wat meegebracht. Jill kreeg een cadeautje. Tim mocht kiezen uit twee briefjes van 5 euro. Hij wees naar het nieuwe exemplaar en zei stellig : "Die is nep opa!" en wilde het oude pakken. Maar opa hield hem het nieuwe voor en zei : "Ik wil geen nep biljet. Die is voor jou." Tim liep naar het raam en zei: "Kijk opa, ik kan je laten zien dat ie echt nep is." Hij drukte het biljet tegen de ruit en onderzocht het met een ernstig gezicht. Opeens gingen zijn wenkbrauwen omhoog en riep hij : "Hé, hier zit ook zo'n stempel in, maar dan anders!"
Opa legt Tim uit dat het een echt euro biljet is, maar een nieuwe. Tim is gerustgesteld en stopt het biljet in zijn spaarpot. Hij spaart voor een IPod, zegt ie. Jill heeft voorlopig nog genoeg aan Fenna. Dat is haar aai pet.