zondag 12 mei 2013

Moederdag

met mijn mamma
Vandaag is het voor de zoveelste keer Moederdag. Mike en Jade gaan werken. Hopelijk krijgen ze het niet al te druk omdat de meeste moeders thuis blijven. Vol spanning wachten deze moeders op de kinderen en eventueel de kleinkinderen. Want eigenlijk draait het voor de meeste moeders erom haar (klein-)kinderen weer te zien. Als vader heb ik dat veel minder. Ik vind het leuk ze geregeld te zien, maar ik lig er niet van wakker als er een week of twee weken zonder kinderen voorbijgaan. Nu ik gescheiden ben, zie ik ze dus op Moederdag niet meer. Die tijd is geweest. Ik ga straks lunchen in de boomgaard met mijn collega-plukkers. Daarna gaan we de boomgaard in om te genieten van de bloei en de snoei.
Niet alle moeders zien vandaag hun kids. Er zijn kinderen die niets meer te maken willen hebben met hun moeder. Want er zijn ook moeders die zich misdragen tegenover hun eigen kinderen. Maar er zijn ook kinderen voor wie het niet zoveel betekent bij hun moeder op bezoek te gaan. Zelfs als ze aan haar een goede moeder hebben. Die komen niet of moeten gebeld worden met de vraag : "Kom je nog langs?" En dan moet moeders niet vreemd opkijken als ze als antwoord krijgt : "Hoezo, is er iets bijzonders? of "Dit keer passen we zelf op de kleine."
Ach, als het goed is is het elke dag Moederdag. Dan ben je je moeder dankbaar. En als dat zo is, mag je best Moederdag overslaan en je eigen ding doen. Als je de rest van het jaar maar geregeld aan je moeder denkt en haar opzoekt.
Ik ken een moeder die nogal eens zei : "Jullie moeten elke zondag om 11 uur koffie komen drinken. Dan zien de buren dat ik een goede moeder ben." Kijk, zo'n moeder moet je met Moederdag juist niet bezoeken. En ook niet op zondagen. Maar doordeweeks, 's avonds als het donker is. En anders stiekem via de achterdeur. Een of twee keer per jaar. Dan denken de buren....