zaterdag 25 mei 2013

De honden en Staatsbosbeheer


Veertien loslopende bouviers
In Lelystad is een discussie ontstaan over het aantal honden waarmee iemand in een bos mag wandelen. Staatsbosbeheer wil het aantal beperken tot drie viervoeters per persoon. Volgens Staatsbosbeheer worden mensen bedreigd en heeft er zelfs een vechtpartij tussen honden plaatsgevonden.
Staatsbosbeheer beweert dat deze maatregel in overleg met de organisatie van Martin Gaus is genomen. De laatste ontkent daarover een gesprek te hebben gehad met Staatsbosbeheer. In de volksmond : vuile leugenaars!
Ik vind de argumentatie van Staatsbosbeheer op z'n zachtst gezegd knullig. We hebben bijvoorbeeld vaak in het Zuigerplasbos gewandeld met onze honden en het viel mij juist op, dat alle honden en eigenaren zich normaal gedroegen. Geen agressief en of asociaal gedrag. En ja, natuurlijk zijn er ook wandelaars die niets met honden hebben. Als een hond voorbij komt stuiven of met elkaar stoeien vinden zij dat al eng. Wat veel mensen als een vechtpartij tussen honden zien, is vaak een rangordekwestie. En ook dat is niet vreemd. Daar zijn het honden voor. Maar als de hond onder appel staat, is dat zo over. Iedereen wil immers met plezier wandelen. Ik heb niet meegemaakt dat een wandelaar door een hond werd aangevallen. Misschien dat een hond tegen iemand opgesprongen is. Dat kan vervelend zijn als je niets met honden hebt.
Het lijkt mij een betere oplossing om het bos in te delen in stukken voor de hondeneigenaren en overige.
Omgekeerd is het ook lastig wanneer mensen gaan vissen op plaatsen waar honden mogen zwemmen. Er zijn onder de honden namelijk ook rassen die zich sterk aangetrokken voelen door het water. Daar kan ook iets aan gedaan worden. Net als losloopveldjes naast fietspaden. De domheid ten top. De hond is van nature een jager. En een beschermer van zijn/haar roedel. Je kunt een hond veel leren, maar het blijft een hond.Vaak heb ik het vermoeden dat ambtenaren die geen of heel weinig verstand hebben van honden, dit soort dingen bedenken.en dan blijf je klachten houden.
In Lelystad mag je een hond loslaten lopen als ie onder appel staat. Dus een of twaalf loslopende honden zou niets mogen uitmaken. Ik heb nog geen controle meegemaakt die moet uitwijzen of een loslopende hond al dan niet onder appel staat. Al die maatregelen en regeltjes zijn vaak goed bedoel, maar er is met veel te weinig deskundigheid over nagedacht.