woensdag 15 mei 2013

Even geen Amber Alert

Ik ben geregeld stomverbaasd over de opsporingsmethodes van onze politie. Wat een amateuristische en arrogante aanpak is dat toch. Vooral als het gaat om het inschakelen van de inwoners van dit land. Ook hier in Flevoland is dat te merken. Als de burger wordt ingeschakeld komt de politie vaak tamelijk laat en met halfbakken informatie. Soms kregen we sms'jes met de mededeling dar de persoon in kwestie is gevonden. De oproep die daaraan vooraf gegaan moet zijn, zagen we niet. Een paar keer gebeurd.
Ik krijg sterk de indruk dat de politie liever eerst zelf gaat knutselen, dan snel en effectief de inwoners betrekken bij opsporingsacties. Het is een ouderwetse werkwijze, die begint met een kop koffie na een melding en vervolgens na te lang wikken en wegen een actie die veel opschalingsmomenten kent. Tenminste, zo komt het bij mij over. Geen werkwijze die tot een snel resultaat zal leiden.
Hoe meer tijd er verstrijkt hoe lastiger het wordt een zaak op te lossen. Want laten we eerlijk zijn : wie weet nou of ie op 2 december vorig jaar om 22.15 uur een meneer in een zwarte jasje heeft gezien? Dan moet je een haast fotografisch geheugen hebben. Toch? De beschrijvingen van de gezochte personen zijn vaak erg summier. En als van mogelijke daders video opnames gemaakt zijn, krijg je die kop vaak maar heel kort te zien of die kop is geblurd (vanwege onze privacy wetgeving). Zelfs al zou die persoon in beeld onschuldig zijn, dan nog kan hij door herkenning (Hé Kees je was op tv!) misschien meer vertellen over dat tijdstip en die omgeving.  Ik denk geregeld : zet dat beeld eens even stil en laat dat hoofd eens goed zien.
Laatst waren nieuwe video opnames gevonden over die vader met de twee kinderen. Zegt de politiewoordvoerder : "Klop, maar we kunnen daar verder geen mededelingen over doen." Dus men zegt niet dat het in Bunnik was. Die getuigen daar krijgen van de politie meer tijd om hun herinneringen te laten vervagen.
We waren een tijd lid van dat Amber alert systeem. Maar ik heb het maar opzij geschoven, totdat de politie wat effectiever en efficiënter gaat werken en serieus met mij omgaat. Want helpen wil ik best wel, maar niet op zo'n manier.