donderdag 23 mei 2013

Wij, mannen -2-

Volgens de deskundigen kijken vrouwen heel anders tegen het leven aan.  Ze schijnen geen doelen te hebben, maar emoties. Deskundigen zeggen hier over :

"De prioriteiten van een vrouw zijn niet dezelfde als die van de man. Een vrouw wil geen doelen bereiken, maar wil zichzelf onderscheiden door kwalitatief hoogstaande vriendschappen en goede communicatie over gevoelens. Een vrouw gaat liefdevol om met de mensen uit haar omgeving en ziet er op toe dat ze hulp kan aanbieden waar mogelijk. Intuïtief weet ze waar het schoentje knelt en uit liefde zal ze helpen. Een vrouw redeneert dus niet zoals de man die per se alleen zijn doel wil nastreven.


Als een vrouw duidelijk maakt dat ze de oplossingen van de man echt niet nodig heeft, dan knakt er iets in de man. Hij denkt dat de vrouw zijn deskundig oordeel in twijfel trekt en hem niet vertrouwt. Hij heeft het daardoor moeilijk om verder te luisteren naar de problemen van de vrouw. Zijn hulp wordt toch niet gewaardeerd, dus waarom zou hij nog moeite doen?"
De vrouw wordt door de deskundigen geadviseerd haar man duidelijk te maken dat niet de oplossing op zich, maar wel de timing en de manier waarop het probleem zijn. Zo wordt hij gerustgesteld dat ze niet aan zijn deskundigheid twijfelt. Zeg hem ook, dat luisteren al voldoende is.


De vrouw op haar beurt begrijpt niet dat een man zich verzet tegen raadgevingen van een vrouw. Ze voelt zich niet geapprecieerd en ze denkt dat het hem allemaal niet zo heel veel kan schelen. Daarbij ervaart ze het als een gebrek aan respect voor haar mening en gevoelens en op lange duur verdwijnt het vertrouwen in haar partner.
Mannen niet kunnen omgaan met ongevraagd advies. Dat soort raadgevingen schieten vaak in het verkeerde keelgat. Als je hem toch iets wil bijbrengen, tracht dan te leren dat je je man als oplosser van een probleem benadert en niet als de oorzaak. Hij ziet dan ook in dat er een probleem is, maar voelt zich niet aangevallen en gaat het vervolgens oplossen."

Tot zover de deskundigen. Tja, luisteren. Daar wringt de schoen meestal. En als je luistert, moet je als man je ook inleven. Inleven is emotie en dat hebben mannen aanzienlijk minder. Afgezien van het moment dat zijn auto een kras opgelopen heeft, de afstandbediening zoek is of zijn overhemd gekreukeld in de kast hangt.
Over het luisteren van mannen leverde een Brits onderzoek het volgende resultaat op : "Mannen vinden het erg vermoeiend te luisteren naar een vrouwenstem, omdat zijn hele hersenbrein daarvoor ingezet moet worden. Voor de zwaardere mannenstem heeft hij slechts een kwabje nodig. Vandaar dat mannen vallen op vrouwen met een schorre / zwaardere stem. Die zijn gemakkelijker om naar te luisteren. En dus niet om erotische redenen, wat vaak gedacht wordt."