zaterdag 31 juli 2021

Thermostaat niet kapot

Het ging regenen toen ik klaar was. Dus even tijd om een berichtje te schrijven. Na mijn eerste onderzoekje concludeerde ik, dat de thermostaat van de Ducato het niet meer deed. Daarom heb ik hem vanmorgen verwijderd en getest. Ik heb hem aan een touwtje in een glas met kokend water gedompeld. Ik zag toen dat de klep mooi openging! Mooi hoor die techniek gebaseerd op de natuurwetten. Ergo : 't is niet de thermostaatklep. Bij mij ging toen ook een lampje branden : is het soms het lampje? Rest dus nog als boosdoener het lampje, dat verbonden is met een sensor op het motorblok.
Ik heb de klep weer gemonteerd, het koelwater weer op peil gebracht en de motor gestart. De boel was weer koelwaterdicht, ook belangrijk. Na een tijdje zag ik de temperatuur gaan oplopen naar 70 graden Celsius. De standaardtemperatuur, die aan de radiateur gemeten wordt. Dus ook gemonteerd werkt de klep. En....het lampje bleef uit! Dat geeft te denken. Want vanmorgen ging ie al na zo'n 200 meter
hij doet het nog
rijden flauw branden. Was er een luchtbelletje in het koelwater rond het blok? Of is de temperatuursensor van het koelwater van slag?
Met de motor helemaal op temperatuur bleef het lampje uit. So far, so good. Straks nog even een rit maken en kijken wat er gebeurt.
De boys dachten eerst dat het lampje van de olie was. Daar schrok ik van, omdat ze gewoon doorgereden zijn. Komt bij dat de bus nauwelijks olie verbruikt. Maar het oliepeil was gewoon zoals altijd, op max. Zoals het er nu voorstaat kunnen ze gewoon naar Frankrijk. Het is geen koel-, maar een elektrisch probleempje. Zolang de meter van het koelwater 70 Celsius aangeeft, is er niets aan de hand.

vrijdag 30 juli 2021

Nog steeds actueel : Lola!

Thermostaat kapot

De Leeuwinnen hebben verloren. Het lag in de lijn van mijn verwachting. Helaas.
Vanmiddag zijn de boys teruggekomen van vakantie. De bus heeft zich prima gehouden, maar..... 'er brandt een rood lampje', hoorde ik. Nu zijn rode lampjes niet bepaald de leukste, tenzij je graag op de Wallen komt. Er was wat verwarring want men dacht dat het de olie betrof. Dat heb je met atechnische mensen.😀 Maar een snelle blik leerde mij dat het in dit geval dat het een lampje met de temperatuur van het koelsysteem te maken heeft.
Het lampje brandt, maar de temperatuurmeter op het dashboard geeft keurig zo'n 70 Celsius aan; de gebruikelijke temperatuur.
Tijdens een controle zag ik, dat er voldoende koelvloeistof aanwezig is. Ik ben toen maar even in het handboek gaan neuzen en zag, dat het rode lampje via een sensor op het motorblok de temperatuur van het koelwater in het blok bewaakt. Die van de temperatuurmeter is verbonden aan de radiateur. Mijn voorlopige conclusie is, dat de thermostaatklep kapot is. Niet leuk met het weekend en een volgende trip (zondag) voor de deur.
Nu kan ik 2 dingen doen. Ik kan de thermostaat verwijderen en zo het hele koelsysteem benutten. Of ik vervang hem door een nieuwe. Maar ik ben bang dat zo'n nieuw ding niet zomaar ergens op voorraad ligt.
Het is zomers weer, dus de thermostaat verwijderen lijkt me een goede tijdelijke oplossing. Bij lagere temperaturen zou ik dat niet willen doen, omdat het dan langer duurt voordat de motor warm is. De thermostaat is gelukkig gemakkelijk bereikbaar.

Leugens rond de Mexicaanse griep

Wie zijn verleden niet kent, heeft geen toekomst. Let op wie er o.a. in de beelden van toen voorkomen. In de WHO zullen ook mensen zitten die sterke banden hebben met de farmaceutische industrie. Net als in de EU en onze regering.

Sta niet zo te trutten!

 Penalty! Maar nog voordat Martens de bal raakt, stapt de Amerikaanse keeper al naar de rechter hoek. En toch kiest Martens ook die hoek. En dan ook nog met een slappe trap. Zonder enig overtuiging. In het algemeen vindt ik de Leeuwinnen zwak spelen. Net zoals tijdens de gewonnen wedstrijden met veel goals. Er zit geen vuur in. Zelfs niet tegen de Amerikanen, wat een revanchewedstrijd zou moeten zijn. Over de tot nu toe gespeelde wedstrijden heen, vind ik nr 14 erg zwak spelen. Veel gevallen van zwak verdedigen en aanvallen. Wat het spel betreft is het net het mannen Oranje : veel te traag, veel te veel lopen en veel te weinig met de blik op het veld. Bij heel veel spelmomenten dacht ik : "Sta toch niet zo te trutten met die bal!" In mijn enthousiasme vergat ik dat het damesvoetbal is.

Een tentje

Van het gooi-maar-neer tentje dat we tijdens de korte vakantie gebruikt hebben, heb ik dus een wegwerp ding gemaakt. Weggegooid dus. Een regelrecht onding voor oudere mensen zoals ik. En ook voor jonge, want na een feestje krijg je zo'n ding de volgende dag met een kater nooit meer opgevouwen. Ik schuw het kruipen in een tentje niet, maar in door een kleine opening wel. Ik vond het model ook erg onhandig. De luchtbedden pasten er niet een mooi in. Ze drukten tegen het tentdoek. Maar ja, tegenwoordig wordt er ook in zo'n tentenfabriek tijdens het werk veel geblowd.
Het tentje deed me denken aan een kleine toiletruimte die een bezoeker ertoe dwingt eerst zijn broek te laten zakken alvorens achteruit lopend naar binnen te gaan. Om daarna met de benen wijd gespreid plaatst te nemen, want anders gaat de deur niet dicht. Zo'n tentje dus. Hoe verzinnen ze het.
Ik kreeg heimwee naar mijn pup tent. Die is veel handiger en lekker pikdonker. Als het mij lukt, ga ik hem upgraden. Ik wil er een binnentent met kuip bij gebruiken. Ik moet dan wel zo'n model weten te scoren. En anders weet mijn creatieve partner wel van zo'n vierkant voortentgeval een met een schuin dakje te maken.

Luchtvervuiling

Niet alleen het vlieg- en scheepvaartverkeer en de industrieën, maar ook de talloze branden verzieken de kwaliteit van de lucht. In Indonesië heeft men een nieuwe brandstof gevonden : plastic! Men stelt dat door 'recycling' de enorme hoeveelheden aan plastic zwerfvuil zo 'nuttig' worden verwijderd. Het verbranden van plastic levert zeer giftige stoffen op in de rookgassen. Het meeste plastic afval is afkomstig van westerse landen. Dagelijks verdwijnt elke minuut(!) een vrachtwagen vol plastic in de wereldzeeën. Gelukkig wordt het plastic ook echt hergebruikt. O.a. door er kunststof bouwstenen van te fabriceren. Indonesië wil het plastic afval in 4 jaar tijd reduceren met zo'n 75%. Hopelijk weet men ook het verbranden van plastic terug te dringen of liever te verbieden. Maar in veel gevallen zijn het arme mensen die geen hout kunnen betalen. Ze gebruiken het plastic om te koken. Trouwens, hout moet ook ergens vandaan komen. Dan gaan we weer over kappen van bomen en biomassacentrales praten, die bossen opeten en de lucht vervuilen. Duurzaam noemt men dat. Er zijn al allerlei toepassingen die van het plastic afval weer zinvolle producten maken.
Elke keer wanneer er een brand uitbreekt, denk ik wat weemoedig : en maar klagen over onze oude diesel die op blauwe brandstof rijdt.

donderdag 29 juli 2021

Ik ben een Jansen

In New York krijgen mensen die zich laten vaccineren100 dollar! Sorry hoor, maar als een virus echt ernstig zou zijn, dan worden apotheken, gezondheidscentra en huisartsenpraktijken continu overvallen en beroofd van hun vaccins. Nu moet men ze gaan verkopen. Het geeft te denken.
Vorige week waarschuwde de WHO nadrukkelijk de vaccins niet te mixen. Dus geen 1e prik van A en de tweede van P enz. Volgens de WHO is dat een politieke trend en geen medisch verantwoorde oplossing. Ze waarschuwt voor mogelijk schadelijke effecten.
Dit bericht deed me afvragen in hoeverre je iemand moet vragen met welk soort vaccin hij/zij ingespoten is, voordat je met elkaar het bed induikt. Dus vooraf vragen : Ben jij een Astra of een Pfizer? Met de kans op een antwoord dat zegt : "Nee, ik ben een Jansen". Hé, zomaar een doordenkertje voor onze familie. 😉

Zinloze discussies

Soms hoor of lees ik zinloze discussies. Zoals over de voorkeuren die mensen hebben. De een rijdt liever in een Ford, terwijl de ander de voorkeur geeft aan een Toyota. Ze zullen nog raar staan kijken waar veel onderdelen van verschillende merken auto's vandaan komen. De een vindt spruitjes lekker, de ander gaat ervan kotsen en eet liever bieten. Er zijn zelfs mensen die graag op een Harley rijden in plaats van op een motorfiets. Haha! (grapje, dus niet reageren!). Zo zijn er mensen die graag in een stad wonen, terwijl anderen zich liever op het platteland vestigen.
Toch kom ik ze telkens weer tegen : mensen die een zinloze discussie willen opstarten. Willen ze per se anderen op andere gedachten brengen? 

Jammer dat het zo gaat

Een tijdje geleden had ik een goed gesprek met de eigenaresse van een grote hond. Dat was het gevolg van een 'aanval' van haar loslopende hond op de aangelijnde Fenna. Ze bood haar excuses aan beloofde mij, dat ze haar hond voortaan zal aanlijnen.
Deze week was mevrouw in haar voortuintje bezig toen ik met Fenna op pad ging. Wat denk je wat daar losliep? Haar hond. Hij had ons niet gezien dus stak ik subiet over. Toen we het huis passeerden keek de hond op. Zijn oren gingen wat overeind en hij nam gelijk een zekere houding aan die veel weg had van op scherp gaan staan.
Hij bleef aan de andere kant van de straat, dat wel. Gelukkig maar, want als de mastiff op ons af gerend was, had ik hem iets aangedaan. De vrouw heeft ons niet zien voorbijkomen. Jammer dat het zo gaat.

Weer een Senseo verbouwen

Ons Senseo apparaat dat in de bus gebruikt wordt, is afgelopen winter kapot gevroren. Slimme Wimmie was vergeten dat ding uit de bus te halen. Gevolg was dat het restant water in het boilertje bevroor en de wand deed barsten. Dus hij lekte toen de dooi intrad.
Vanmorgen wist ik weer zo'n Senseo voor zeer weinig op de kop te tikken.

Het stond volgens de verkoopster al een tijdje in een keukenkast stof te vangen. Voor €15 mocht ik het meenemen. Het heeft ook een extra groot reservoir en ik kreeg er anderhalve pak met pads bij. En.... het was hier in de buurt. Het kon dus niet op.
Ik ga het apparaat weer halveren voor wat betreft het aantal watt.  Net zoals ik het bij het bevroren exemplaar had gedaan. Gelukkig heb ik nog 4 diodes; de oude en een paar reserve. Ik heb het al eens eerder gedaan, maar vanwege mijn geheugen moet ik de werkwijze wel weer even opsporen. Maar eerst ga ik het spoelen met wat antikalk en hem wat oppoetsen. Daarna ga ik het vermogen halveren en weer testen. Als dat gebeurd is, krijgt het apparaat een 2e kans inclusief de mogelijkheid wat meer van de wereld te zien dan enkel Dronten.

PS. Het aanpassen is weer gelukt. Bij dit apparaat was de achterwand geschroefd. Dus geen gemier. Hoewel, het draad (in dit geval wit met kabelschoentje) moest ik wel met dunne vinger en een tang van het verwarmingselement trekken. En na het solderen er weer op drukken. Maar het is weer allemaal gelukt en de Senseo draait nu op half vermogen.

Ik ben geen pleaser

Als ik zo terugkijk, dan vond ik het niet belangrijk hoe anderen over mij dachten. Ik ben wie ik ben. Er wordt toch wel gekletst. Af en toe hoorde ik dat ik vol zelfvertrouwen zit. Soms met te veel. Maar liever dat dan het tegenovergestelde. Ik heb me nooit echt druk gemaakt of ik ergens wel of niet bij hoorde. Ik heb niet zoveel vrienden nodig. Ik heb mezelf. Solo fietsen levert sterkere benen en een sterkere geest op. Zo zie ik dat. Gisteren sprak ik iemand die het wèl erg belangrijk vindt hoe men over hem denkt. Misschien helpt deze video hem.

Ruimtepret?

Een ruimtetripje met een of andere miljardair kost zo'n 25 miljoen euro per persoon c.q. miljonair voor 10 minuten lol. Een veredelde vorm van vuurwerk afschieten voor rijke mensen.
Volgens een reclamespotje kan je voor €3 per maand een ondervoed kind aan eten en medische zorg helpen. Dus voor €36 een heel jaar. 
Stel je wilt zo'n kind 10 jaar helpen. De eerste levensjaren zijn immers bepalend voor de rest. Die opstarthulp kost dus €360. Voor €25 miljoen kunnen bijna 70.000 kinderen gedurende10 jaar geholpen worden. Voor alle pretzoekers in de raket betekent dat 4 x 70.000 =  280.000 kinderen een betere toekomst bieden. Dat aantal kan minder zijn indien ook voor opleiding gezorgd wordt. Dat lijkt me een zinvoller geldbesteding dan 10 minuten ruimtepret á €2,5 miljoen per persoon per minuut. En dan heb ik het niet eens over de belasting van het milieu van die kinderen. En ons. Als er dan ook wat minder aan de strijkstok blijft hangen, kan het effect enkel nog groter zijn.

woensdag 28 juli 2021

Typisch overheid

Ons landje heeft een groot aantal Afghaanse tolken in de kou laten staan. Of beter : verraden, overgeleverd aan vijand Taliban. Weer zo'n typische actie waarin misbruik van mensen door Defensie naar boven komt drijven. Nog opvallender is, dat nota bene een zich christelijke noemende vrouw (Ank Bijleveld van het CDA) de betreffende verantwoordelijke minister is. Schrijnend. Maar o wee als een ander land over de Nederlandse schreef gaat. Dan brult de gecastreerde leeuw om het hardst. Vanwege het politieke voordeel.
Omwonenden van het bedrijf Tata Steel gaan zelf een onderzoek doen naar de effecten op het milieu en de gezondheid van hen vanwege de aanwezigheid van het bedrijf daar. Eerdere onderzoekers hielden Tata Steel nadrukkelijk het hand boven het hoofd, terwijl het aantal gevallen van kanker in die omgeving opvallend hoog is. Ook het RIVM en de GGD waren bij eerdere onderzoeken betrokken, die halfbakken rapporten opleverden om de betrokken overheden in het gelijk te stellen.  Zo zie je maar weer hoe het met de betrouwbaarheid van het RIVM staat. Alle instanties die leven van het belastinggeld vormen trouwens één grote kliek, die elkaar helpt bij het onderbouwen van visies en/of het realiseren van hun ideeën.
Onlangs schreef ik over de nare ziekte kanker in relatie tot de grote aantallen atoomproeven in de jaren 60 en 70. De Franse president Macron heeft deze week erkend, dat zijn land schuld draagt voor de gevolgen van die proeven. Macron wil wel een hogere schadevergoeding, maar excuses, nee.

Drukte en ontspanning

Volgens de organisatie gaat Lowlands niet door, omdat ik me niet laat vaccineren.
Als (project)manager / informatieanalist maakte ik zeer verschillende werkdagen mee. De ene keer een dag met veel denkwerk, de andere keer met veel mensen in de weer (interviews, presentaties, overleg enz.) en weer een andere dag vol 'herrie'. Herrie, zoals discussies, fout- en haastsituaties en natuurlijk nare mensen die op me loerden. Wat het laatste betreft : er was sprake van veranderingen in hun vertrouwde werksituaties en die werden door sommigen als bedreigend ervaren. Katten in het nauw maken rare sprongen. Meestal door dwars te liggen of op mij te gaan jagen (naar fouten zoeken).
Afhankelijk van de drukte compenseerde ik zo'n dag met klussen, fietsen, vissen en/of naar muziek luisteren. Ik herinner me nog wel dat ik na een luidruchtige dag weer thuis kwam, ik als eerste de radio uitzette. Rust in de tent. De andere dag mocht ie muziek blijven produceren.
Als ik processen moest onderzoeken deed ik dat met behulp van eventueel beschikbare documentatie en gesprekken met betrokkenen. In wezen verzamelde ik allerlei puzzelstukjes. Na zo'n periode van verzamelen ging

ik de stukjes bijeen leggen om tot een compleet plaatje te kunnen komen.
In die tijd kon ik elk puzzelstukje zo uit mijn hoofd herproduceren. Dat lukt me nu niet eens meer met die eenvoudige kinderpuzzel van vier stukjes. Haha! Puzzelen betekende denken, denken en nog eens denken. Als ik een dag zo bezig was geweest, was muziek een welkome vorm van ontspanning. Soms ging ik doordeweeks 's avonds vissen. Dan zocht ik de rust op na een drukke dag. Aan het water de dag evalueren, wat aan zelfreflectie doen en vooral ontspannen. Op andere momenten stapte ik op mijn race- of gewone fiets. De ritten op de motorfiets richting huis waren ook erg fijn om de drukte van een werkdag van me af te laten blazen door de rijwind. Heerlijk. In de leaseauto was het of stil of er klonk vrolijke muziek. Omdat ik toen ook vrij gemakkelijk gebeurtenissen van me af kon laten glijden, had ik weinig last van stress.

Elektrisch gereden

Vanmorgen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben in een elektrische auto gestapt! Kijkend naar het dashboard kreeg ik last van vluchtgedrag; wat een knoppen, toeters en bellen zeg! Gelukkig heb ik vorige week wat tekst en uitleg gekregen en wist een beetje waar 10% van de knoppen voor bedoeld is. Dus lukte het me om de auto te starten. Als eerste dacht ik dat de auto in beweging kwam. Raar, want ik had de voet op het rempedaal. Vanuit mijn ooghoeken zag ik een beeld bewegen. Het bleek de buitenspiegel te zijn, die openklapte. Ik hoorde geen geluiden of zo, terwijl de motor
al 'draaide'.
De versnellingspook is in feite een schakelaar. Ik moest eerst achteruit uitparkeren. Daarvoor moest ik de pook naar links en dan naar voren (?) bewegen. In z'n achteruit liet het display op het dashboard de camerabeelden zien. Decadent hoor! En toch ook wel handig, als je ze nodig zou hebben. Vervolgens in de stand D(rive) -pookje weer naar links en dan naar achteren) en rijden maar. Ik weet niet waarom het schakelpatroon anders is dan die van de gewone auto.
Ik ben binnendoor naar de A6 gereden. Het was vrij rustig op de snelweg en
zodoende kon ik mijn ogen over de enorme hoeveelheid aan druktoetsen laten dwalen. Op het moment dat ik vertrok, las ik de tekst dat ik na 217 km zou moeten 'tanken'. Of wel de accu's opladen. De accu's waren op dat moment al volledig opgeladen. Het lijkt me dat de weergave van het aantal km's sommige bestuurders nogal zenuwachtig zal maken. Ik zat in elk geval geregeld naar die elektriciteitsmeter te kijken.
De e-car reed verder best wel chique en pittig. Ik reed steevast op de eco-meter, om zuinig met de energie om te gaan. Op zich een uitdaging. Onderweg vroeg ik me wel af hoe het zou zijn als ik in een flinke file terecht zou komen. Als de accu's dan leeg zouden raken is het afslepen geblazen. Bij een pompstation met laders zou ik de auto via een snellaadpaal weer aan de praat kunnen krijgen. Het lijkt me dat die optie niet al te vaak moet gebruiken, omdat ie niet zo gezond is voor het accupakket.
Wat ik ook handig vind, is het oranje lampje in de buitenspiegel. Die begint te knipperen zodra er een auto naast mij zit en ik van plan ben in te halen. Dus ik had geen last van een dode hoek. Ik moet dan wel eerst de richtingaanwijzer hebben ingeschakeld. Overigens barst het op het stuur van de knoppen. Zoveel, dat ik ook op de stand van
mijn handen moest blijven letten. Om te voorkomen dat ik per ongeluk zo'n knop zou indrukken. Een kwestie van wennen denk ik. Na terugkeer vergat ik de motor weer uit te zetten. Een kwestie van een druk op de hoofdschakelaar. Ik wilde hem aan de laadpaal koppelen, maar die slimme auto weigerde het klepje op de neus te openen. Helaas kreeg ik geen berichtje dat de motor nog ingeschakeld was. Maar daar kwam slimme Wimmie zelf achter.
Al met al een interessante ervaring. Een auto met heel veel luxe, waarin het ouderwetse chauffeurswerk vervangen is door een van een systeembeheerder. Enkel die beperkte actieradius vind ik een zeer zwak punt. En ik mis toch het motorgeluid en het chauffeurswerk, zoals het gebruik van de koppeling en het schakelen. Ik zou het geluid van de Ducato kunnen opnemen en het via een headset kunnen afspelen. 😀

Toen ook al Ab Osterhaus

Deze sketch zou zomaar een week geleden opgenomen kunnen zijn. Maar hij dateert uit 2009. 

dinsdag 27 juli 2021

Streets of Bakersfield

 Even een lekker stukje Tex-Mex muziek.

Kenmerken van HSP

 Toch maar nog een video over hoog sensitieve personen. Een vrij goede uitleg.Met daarin zowel de positieve als negatieve kanten belicht.

Een bandenwissel

Vanmiddag kwam ik op het idee om vier banden te wisselen van een Seat Ibiza. De eigenaar had daar een opmerking over gemaakt. Er zaten nog winterbanden op. De zomerbanden lagen achterin de Seat. De auto (2005) heeft weliswaar een 1.8 diesel motor, maar is desondanks behoorlijk snel. Dit keer moest alles met de hand gebeuren. Voorheen gebruikte ik een luchtsleutel om de wielbouten te lossen. Maar vandaag was het mankracht. Niet met zo'n miezerige kruissleutel, maar met een redelijk lange handgreep met een dop 17 erop. Op alle vier de wielen was een antidiefstal bout aanwezig. Die bouten zijn
niet nodig voor de winterbanden, die op lelijke stalen velgen zitten. Nee, ze zijn voor de lichtmetalenvelgen met de zomerbanden.
Het wisselen verliep redelijk vlot. Keurig op de helft van de klus was het pauze vanwege een regenbui. Hoera! Het lastigste was het monteren van de andere set. Het manoeuvreren van de wielen om een wielbout te kunnen monteren was een crime. Het was soms heel frustrerend
om hem op gevoel voor het gat te positioneren en hem dan nog niet erin te kunnen krijgen. Misschien een conflict met mijn mannelijke inborst. Wie al het zeggen? Ik dus. Na de wissel heb ik de winterbanden achterin de auto gelegd.
Al met al duurde het werk iets langer dan bij een gemiddelde Formule 1 pitstop. Maar ja, ik ben geen 30 jaar meer en die gasten hebben regenpakken, zijn met zo'n 10 man bezig en hebben goed gereedschap. De velgen met de zomerbanden staan trouwens wel een stuk sportiever dan de stalen met zo'n plastic wieldop.

Vakantie bij oma en opa

Wij beiden zijn nooit met onze oma en opa op vakantie geweest. Nee, bij oma en opa zijn was op zich al een soort vakantie voor ons. Iemand zei dat met de grootouders op vakantie gaan leuker is. Daar ben ik het niet mee eens. Afgaande op mijn eigen ervaringen, ik ging ook met een vriendje op vakantie, vond ik het doorbrengen van mijn vrije dagen bij mijn oma en opa net zo leuk of zelfs leuker. Kippen voeren, eieren rapen, hokken schoonmaken, paardensla zoeken enz. het zijn stuk voor stuk leuke herinneringen. Oma (vooral) en opa moesten veel en hard werken. Die hadden weinig tijd om hun kleinkinderen te vermaken. Ze hadden ook geen geld voor een vakantie. Ik herinner me wel een bezoek met oma aan de Leidse Hout, waar ik naar reeën keek. En dat dagje naar het strand met oma. Toen gingen we met de tram. Ik met mijn wollen zwembroekje en oma, die een mes vergeten was en dus het brood met haar vinger met boter insmeerde. Haha! Gewoon bij oma en opa zijn was al leuk op zich. We vermaakten ons telkens weer. Al die dagen vormden telkens weer leuke, onvergetelijke vakanties. Zonder geld, zonder luxe en zonder zorgen.

De regie in eigen hand

Als ik soms hoor en/of zie hoe sommige kinderen met hun ouders omgaan, dan schrik ik daarvan. Een grote mond opzetten en hun ouders vertellen wat ze wel en niet moeten doen. Tot aan het inrichten van hun huis toe. Er zijn kinderen, die dagelijks bijna elk uur van hun ouders gerapporteerd willen zien. Hier in de buurt is het zelfs zo erg, dat een moeder dagelijks voor alles en nog wat groenlicht moet vragen aan haar volwassen kind. Afgezien van toiletbezoek.
Ouders die verantwoording afleggen aan hun kinderen. Tja, dan is er toch wel wat verkeerd gegaan in de opvoeding en/of de houding van die ouders. Ik moet niet aan dergelijke bemoeienis denken. Nee, ik houd liever de regie in eigen hand. Take it or leave it, it's just my life.

Over gitaren en zo

Ik kreeg de gitaarmuziek als het ware met de paplepel ingegoten. Voornamelijk via de radio, maar ook via de Dual draaitafel van mijn ouders. Daarop draaiden oa. de bakelieten 78 toeren platen van Arthur 'Boogie' Smith. Zijn nummer Guitar Boogie werd bijna grijs gedraaid. Op de radio hoorde ik de gitaren van o.a. Les Paul (en Mary Ford), Django Reinhardt, Chet Atkins enz. Dan kwamen nog de gitaren van The Everly Brothers, The Blue Diamonds en niet te vergeten die van de vele instrumentale groepen zoals The Ventures, Spotniks, Shadows enz. Tja, en toen kwam de pop muziek.
Maar het begon dus met Arthur Smith :

Klantonvriendelijke KLM

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zijn de Olympische sporters in het vliegtuig besmet geraakt. Het personeel is namelijk vooraf niet getest. "Dat was niet ons protocol", aldus de KLM. Een beetje meedenken met onze sporters was er dus niet bij. De KLM wijst nu naar de Japanse testcentra, want daar zouden de sporters besmet zijn geraakt; "hullie hebben het gedaan!" Ik heb nergens iets gelezen of gehoord over een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de KLM in Tokio. Zielig gedoe zeg.
Neemt niet weg, dat de besmettingen nogmaals bewijzen dat, ook al ben je gevaccineerd, je toch besmet kan raken en anderen kunt besmetten. Alle NL deelnemers waren vooraf gevaccineerd. Conform de voorwaarden voor deelname aan de OS. De besmettingen bewijzen weer het gelijk van de andere deskundigen en het ongelijk en het RIVM en de minister. Het 'verwijderen' van besmette sporters vertelt mij hetzelfde. Iedereen is gevaccineerd, dus zijn ze toch beschermd? Dus waarom uitsluiten na besmetting?? Of beschermen die vaccins niet echt?
Het is daarom voor mij de domheid ten top, wanneer de burgemeester van New York alle ambtenaren verplicht zich te laten vaccineren. Met als argument : om anderen te beschermen.

maandag 26 juli 2021

Kleine dingen?

Toen ik dat kaartje zag bungelen was mijn primaire gedachte : "Huh, zo klein is ie niet!" A dirty mind is a joy for ever, zegt men dan.
Kleine dingen, ze zijn o zo belangrijk. Onder die kleine dingen versta ik ook de kleine mensen. De kinderen. Zelfs al zijn ze groot geworden. Het is me wel opgevallen, dat als ik genoegen nam met iets kleins, men dat al snel vertaalde naar de kinderhand. Maar ja, dat zijn mensen die snel ontevreden zijn, denk ik dan maar. Kleine dingen, zoals vogeltjes die fluiten of een mooi bloeiend plantje. Maar ook dat pakje met belegen kaas of een bakje met haring, die ze meegenomen heeft. Dan denk ik : "Ze denkt aan mij." Andersom zijn het de kleine dingen die ik voor haar doe. Die geven mij ook een goed gevoel.

Engelse les

Ik herinner me nog wat van mijn eerste lessen Engels. Die kreeg ik op Curaçao op school. Ik herinner me zelfs nog een stukje tekst dat ik moest leren. Het ging over een paar jongens die in een ziekenhuis waren opgenomen, omdat ze zaden van een goudenregenboom hadden gegeten. Stom hè, dat ik dat nog weet. Tijdens de korte vakantie met de kleinkinderen, riep Luuk plots : "O my god!" Grappig, want goed Nederlands spreken kan ie nog niet. Maar ja, hij is nog erg jong. Er zijn genoeg ouderen die zelf nog weinig van Engels begrijpen : 

Overgewicht

Volgens een onderzoek is ruim 30% van de campers overbeladen. Ze overschrijden het maximum toegestane gewicht van het voertuig plus de lading. Bij de lading wordt ook het later aangebrachte interieur zoals een extra kastje of bankje. De camper wordt door de RDW 'rijklaar' gewogen. Dat gewicht staat op het kenteken net zoals het maximum toegestaan gewicht.
Als ik de diverse fora mag geloven waar veelvuldig over te zware campers geschreven wordt, dan krijg ik de indruk dat zo'n 40-50% overbeladen is. Ergens logisch, want bij de fabricage van zo'n camper wordt er van alles en nog wat aan luxe ingebouwd. Voor bagage en extra passagiers blijft weinig aan gewichtsmarge (maximum minus rijklaargewicht) over. Veel gaan daarom over tot het herkeuren van de camper om het maximum gewicht op te krikken (als dat technisch toegestaan is). Vaak gaat zo'n verhoging gepaard met het behalen van een C rijbewijs (vrachtauto).
Wij hanteren nog steeds de basic richtlijn wat kamperen betreft. Dus zonder badkamer, magnetron, lpg tank enz. We rijden ook niet met gevulde schoon- en vuilwatertanks en het aantal kastjes is beperkt. En toch, ondanks dat uitgangspunt, is er elk jaar wel weer iets uit de bagageruimtes van de bus te verwijderen als zijnde overbodig.
Als we met z'n drieën op pad gaan (met Fenna dus), houden we zo'n 400 kg aan marge over. Dat is wat minder dan voorheen, maar dat komt omdat ik een extra accu geplaatst heb. Een kwestie van even de weegbrug op om te weten waar we aan toe zijn. En eventuele aanvullingen / wijzigingen in de gaten houden, die van invloed zijn op het gewicht.

Slot doorgeslepen

Zoals voorgenomen heb ik de gekregen fiets aangepakt. Het viel eigenlijk best mee. Ik heb eerste de bevestiging van het slot verwijderd, zodat ik gemakkelijker bij de sluitring kon komen. Ik heb daarna met de slijptol een stuk uit de ring verwijderd. Het restant viel er toen ook zo uit. Toen kon ik het hele slot verwijderen. Ik had nog een kettingslot met discusslot en 2 sleutels liggen. Dus ik hoef geen slot te kopen. Ik moet wel twee handvatten
kopen, want de oude waren wat verpulverd. Die heb ik van het stuur afgehaald. De verlichting is nog in orde. Zo ook de banden. De fiets heb ik met een sopje gewassen. Toen ie weer droog was heb ik enkel hier en daar wat met olie de bewegende delen gesmeerd. Rest nog het bijwerken van wat roestplekken.
De fiets gaat gebruikt worden op een recreatiepark. Daar komt in bij de entree in een schuur te staan. Bezoekers mogen namelijk niet met de auto het park op. Dankzij de fiets hoeft de nieuwe eigenaar dan niet naar zijn ver gelegen huisje en terug naar de auto te lopen. De grote robuuste bagagedrager is ook een pluspunt. De drager zit niet aan het stuur, maar aan het balhoofd bevestigd. Bij belasting ontstaat dus geen extra gewicht tijdens het sturen. Op de drager kan een grote mand of bak op om spullen mee te nemen van en naar de auto.

Het volk roert zich

Wereldwijd wordt er gedemonstreerd tegen het coronabeleid. Maar in het officiële nieuws horen we daar weinig over. Nu lijkt het alsof enkel in Frankrijk en Nederland gedemonstreerd wordt. Wie verder kijkt dan de neus lang is, zal lezen dat de weerstand wereldwijd groeit. Men begint steeds meer de leugens en het bedrog in te zien. Geleidelijk (en heel toevallig(?!) worden maatregelen ingevoerd om de bevolking in veel westerse landen in een quasi gezondheidstuigje te krijgen. Als Koude Oorlog mens, zie ik veel parallellen met de vroegere en huidige Communistische regimes. Die werden toen door de westerse landen verfoeid vanwege het knechten van hun mensen, het verspreiden van propaganda, het indoctrineren en het inperken van het vrije individu. Wie daar openlijk tegen ageerde werd uitgesloten en desnoods opgesloten.

Gedeelde bezorgdheid

Sommigen reageerden erg verontrust toen ze lazen dat de bus met vakantiegangers naar de Ardennen was gegaan. Daar is het toch een groot openlucht zwembad? Fijn dat men de bezorgdheid met ons deelt. Even dit : ze zijn niet ad hoc de bus ingesprongen en naar het zuiden gereden. De vakantiegangers hebben zich vooraf eerst goed laten informeren. Niet alleen vanwege de corona, maar vooral vanwege de overstromingen. Volgens mij zijn er in de Ardennen niet alleen dalen, maar ook heuvels. We weten niet precies waar ze zitten, maar wel dat het ver verwijderd is van de natte ellende. Uit het bijna dagelijks contact blijkt dat daar alles in orde is.
Volgende week gaat de bus naar Frankrijk. Tenzij de berichten dusdanig zijn, dat het beter is om een ander reisdoel te bedenken.

Door hitte bevangen?

Met een schuin oog volg ik de Olympische Spelen. Het is mij opgevallen, dat er nogal geblunderd wordt door de Nederlandse afvaardiging. Is men daar door de hitte bevangen? Gisteren dacht een (overigens zeer goede) wielrenster dat ze de Olympische race op de weg had gewonnen. Maar ver voor haar reed nog een Oostenrijkse amateur(!), die het goud pakte. De dames wisten niets van een ontsnapping, zeiden ze. De leider van de Oranje dameswielerploeg heeft flink zitten slapen. De wielrenster mag haar namens mij een schop onder d'r kont geven.
Op de eerste speeldag waren de hockeymannen met een man te veel tegen de sterkere Belgen aan het spelen. Nog zo'n slapende coach. Een speelster van Oranje stond ook te slapen toen ze een terugspeelbal (daar gaan we weer!) aan een Braziliaanse gaf. Een schrale troost : een verdediger van Feijenoord deed dat ook, terwijl het hier minder warm is.
Op zo'n toernooi, dat slechts een keer in de vier jaar plaatsvindt, verwacht ik zeer geconcentreerde deelnemers. Toch geen slapers?

zondag 25 juli 2021

Een mondharmonica

 Als kind vond ik het al een mooi instrument om te horen. Misschien vanwege het nummer Majorca op een lp van Wilbur de Paris van mijn pa. Het geluid kwam mij melancholiek over. Prachtig. Ze waren in de jaren 50 nogal populair. Ik heb een of twee van die mondharmonica's gehad. Ik improviseerde maar wat, want voor les krijgen was geen geld. Het merk Hohner was erg populair.  Ik heb ooit een blues harp (C) gekocht en geprobeerd daarop te spelen. In de jaren 60 en 70 waren artiesten die zichzelf begeleidden op gitaar en mondharmonica. Ik had ook zo'n beugel, waar ik de blues harp in kon vastklemmen. Om een lang verhaal kort te maken : het werd allemaal niets. Sinds de komst van YouTube schaam ik me een beetje voor mijn gestuntel in die tijd. Hier kan ik telkens weer naar luisteren :

Liever zo

Wat is er nou zo leuk aan een hond? Sommigen zeggen dat sinds ze een hond hebben, ze meer van zo'n viervoeter houden dan van een mens. Volgens mij bedoelen ze dan bepaalde mensen en niet de mens in het algemeen. Sommige mensen doen nogal lelijk en tja, dan is een hond of kat of kanarie veel aardiger. Ik heb ook liever dat een hond naar mij blaft dan een mens. Een kat mag ook tegen mij m(i)auwen. Liever dan een mens. En dat een kanarie naar mij fluit oké. Maar een eh.... mannenmens, nee. Haha!
Zelf ga ik ook liever met Fenna op stap, dan met een chagrijnig iemand. Ik kies ook voor haar in plaats van me te laten overladen met allerlei (negatieve) prikkels. Maar het neemt niet weg, dat ik toch de voorkeur geef aan mensen. Zolang ze zich maar niet als een beest gaan gedragen.

Gay in Hongarije

Zoals verwacht is de Gay optocht in Boedapest in alle rust verlopen. Het beeld dat een aantal lidstaten van de EU, waaronder Nederland, schetst van de situatie in Hongarije is sterk overdreven. Alsof het land homo's enz. zou haten. Niets is minder waar. Victor Orban heeft daarom besloten een referendum te houden over de onlangs aangenomen wet. Die wet verbiedt alle publieke propaganda omtrent lhbt (en de rest) aan minderjarigen. Daar is in mijn ogen niets mis mee. Kinderen kunnen daarover met hun ouders en/of vertrouwelingen praten in hun eigen omgeving. Tv uitzendingen, lessen op basisscholen enz. zoals wij die hier kennen vind ik zelf ook onzin. Zelfs soms stuitend en neigen naar kindermisbruik / pedofilie. Het is algemeen bekend, dat kinderen in hun puberteit gaan twijfelen aan hun geaardheid. Stimuleren in een bepaalde richting vind ik daarom onzin en zelfs gevaarlijk. Laat het kind en de natuur gewoon z'n werk doen.
Een andere bijkomstigheid wat Hongarije betreft is haar geschiedenis en cultuur. Eeuwen lang knokken voor vrijheid en vervolgens komt de EU om de hoek kijken met haar autoritaire houding. De EU verwacht dat Hongarije een knop omzet om zo plots geheel te voldoen aan de EU-eisen. Zo werkt het niet. Nergens trouwens. Bij veranderingen is altijd sprake van een overgangsperiode. Die kan soms generaties duren. Ik sta nog steeds achter Hongarije. De EU had Hongarije en andere landen die niet voldoen aan hun eisen het lidmaatschap moeten weigeren. Niet eerst toelaten en dan zeuren.
Ik vind het onzinnig om een regenboogvlag aan je huis te hangen. Waarom moet je zo nadrukkelijk je seksuele voorkeur laten wapperen? Mensen die condooms of dildo's of ander speelgoed gebruiken hangen zo'n ding (al dan niet gebruikt) toch ook niet buiten? Er zijn ook mensen die seks hebben met beesten. Moet de letter B soms ook aan het rijtje lhbt worden toegevoegd? En dan een kip, schaap of konijn aan de vlaggenmast hangen? De letter H kan ik trouwens ook nog uitleggen als die van de Hema-deuren. Doe de E van Ego (voor hen die zich aan zichzelf vergrijpen) er dan ook maar bij. Ik grap er maar mee al vind ik het allemaal zo gezocht en opdringerig overkomen. Doe maar normaal. Ga arme en/of zieke mensen helpen. Hang daarvoor een vlag uit. Ik ben bang dat ik zeer weinig van die vlaggen zien zal.

Omdat ik geen tijd heb

 Zoals je weet ben ik geen boekenlezer. Zonde van mijn tijd en ik moet veel te lang stilzitten. Vandaar dat ik heel selectief lees en dan graag ook nog samengevatte stukken. Een soort van management samenvatting. Haha! Zo bekijk ik ook videootjes op YouTube. Ze moeten geen 15 minuten of langer duren. Ik hoor liever de term 'schuren', dan dat ik 10 minuten naar schuurwerk zit te kijken. Als ik details wil weten, dan zoek ik die wel op. Dan ga ik even de diepte in. Zo deed ik het op mijn werk ook. Ik kan mijn tijd nog steeds beter besteden. Zo'n filmpje over een overkapping maken spreekt mij daarom wel aan. Na een halve minuut denk ik dan : "Zo doen ze dat dus." Niet dat ik dan alles weet, maar die detailinformatie zoek ik dus pas op als ik het nodig vind / heb.

Water en een fiets

Het heeft afgelopen nacht flink geregend. Ik hoorde het toevallig, omdat ik op mijn verkeerd oor sliep. Ik dacht : "Wat is dat voor herrie?" Maar toen ik die als regen herkende, heb ik me omgedraaid om mijn nachtrust voort te zetten. Ik heb dan ook verder niets gemerkt van hoeveel en hoe lang het geregend heeft.
Pas vanmorgen, na het wandelen met Fenna, zag ik dat de extra kuip weer helemaal vol stond met regenwater. Hij was gisteren nog leeg.
Een aantal weken geleden zag ik hier in een brandgang /poort een fiets staan. De sleutel zat nog in het slot. Na een paar weken heb ik dit gemeld,
maar niemand heeft gereageerd. Gisteren sprak ik een buurtbewoonster. De fiets staat nog steeds tegen haar schuurtje aan, maar al een tijdje zonder sleutel. Hij stond op slot. Ik vroeg haar naar de fiets, een straatprijs van een loterij. Wat denk je? Ze zei dat ie van haar was en hem kwijt wilde. Daarom had ze de fiets met sleutel in het slot in de poort geparkeerd. In de geest van : "Neem maar mee!" Als zo'n fiets ergens op slot staat wordt ie gestolen. Maar met sleutel erin, niet. Vreemd. Al moet ik zeggen, dat er weinig publiek door die poort loopt. Enkel een Indo met een hondje.
Ik heb haar gevraagd of ik de fiets mag meenemen om hem op te knappen en te verkopen. Dat vond ze een heel goed idee, want zelf had ze geen zin om te adverteren met dat ding. Ze heeft helaas geen reservesleutel. Gelukkig heb ik wel een slijptol. Ik zet er toch een nieuw slot op, want de sleuteldief zal wellicht op deze Union fiets loeren. Er staat een groot nummer op het frame en zo is ie voor de sleuteldief te herkennen.
Ik heb nog diezelfde dag al een nieuwe bestemming te horen gekregen voor de fiets. Komende week eerst maar een bloemetje naar de gulle geefster brengen en dan aan de slag met de fiets om hem wat op te knappen.

Een tent opzetten

Even dit : Als ik lees dat minister Hugo de Jonge schijt heeft aan zowel de Tweede Kamer als aan Justitie, waarom zou ik zo'n eigengereide clown dan mijn gezondheid toevertrouwen?
Een tent opzetten vereist een zekere deskundigheid. Dat geldt trouwens ook al voor een simpele luifel. De moeder van een van de gezinnen die op Urk

naast ons kwam staan, vertelde dat ze vooraf samen met de kinderen naar diverse filmpjes had zitten kijken. Ze gingen voor het eerst kamperen en waren nog helemaal blanco. Ik zei later tegen die moeder dat ze goed opgelet hadden, want hun tenten stonden er mooi strak bij.
Maar toen ze 's avonds de tent wilde afsluiten, kreeg ze de ritssluiting niet dicht. Ze was vergeten eerst de tent te voorzien van alle wanden en hem in gesloten toestand op te bouwen.
Als wij een tent of luifel opzetten, dan is Sonja de deskundige. Die kan aan een plooi in het doek zien welke haring of stok niet goed staat. Afgezien van de wanden is de afwatering ook erg belangrijk, om vijvers in het doek te voorkomen. Soms zie ik tenten staan waar ik subiet Sonja op af wil sturen. Het plooivrij opzetten lukt niet altijd. De ondergrond speelt ook een belangrijke rol. Soms is ie erg hobbelig of, zoals laatst in Van Ewijksluis waar wij op tegels stonden, is het ondoenlijk om op de juiste plek een haring in de grond te krijgen

zaterdag 24 juli 2021

Daar gaan ze

Ook dit jaar gaat onze jongste zoon met zijn vrienden met vakantie. Dit keer naar de Ardennen. Ze gaan met de bus. In plaats van zes man zitten er nu vier in de bus. De andere twee gaan met eigen vervoer, omdat ze enkel een lang weekend meekunnen. Gisteren heb ik de tuinkoffer leeggemaakt en gereinigd. Die is op de fietsendrager geplaatst. Met spanbanden staat ie daarop vastgebonden. Daar is de lichtere bagage in gegaan, zodat in de bus niet onnodig ruimte ingenomen wordt. Het zijn spullen als slaapzakken, de tent, kleding enz.
Eind volgende week komen ze weer terug. Dan wordt de bus klaargemaakt voor weer een vakantie, maar dan voor twee personen : de jongste samen met zijn vriendin. Ze willen naar Frankrijk gaan. Als het allemaal lukt, gezien de coronatoestanden in dat land.

He's (still) my brother

't Is al weer 15 jaar geleden. Maar de herinneringen zijn als van gisteren.

vrijdag 23 juli 2021

Waar komt dat toch vandaan?

 Steeds vaker vraag ik me af in hoeverre er sprake is van nieuwe ziektes. Ik bedoel, als kind hoorde ik er nauwelijks over. Toen ging het meer over polio (kinderverlamming), de bof en de kinkhoest. Van kanker, adhd, autisme enz. kan ik me nauwelijks iets herinneren. Die kwamen op veel latere leeftijd bij mij binnen. Wat ik me wel herinner is dat ik merkte dat het ene kind gemakkelijk leerde en dan het andere. Maar dat zag ik thuis ook al.
Als ik hoor of lees over een ziekte als kanker, dan moet ik vaak denken aan de vele atoomproeven die Amerika, de Sovjet Unie en Frankrijk namen in de jaren 60 en 70. Het ging om duizenden(!) proeven. Toen werd al gewaarschuwd voor de (radioactieve) fall out, die o.a. kanker zou veroorzaken. Er waren in die tijd veel protesten tegen de kernproeven. Het heeft ertoe geleid, dat zelfs het schip van Greenpeace in een haven in Australië opgeblazen werd door de Franse geheime dienst.
Het zou best zo kunnen zijn, dat die enorme hoeveelheden radioactieve stof in de atmosfeer de voedingsbodem voor kanker is. Een protestsong tegen die atoomproeven en de fall out (what have they done to the rain) :

Verrassing!

 "Opa, ik moet plassen!", roept de kleine Luuk. Dus opa gaat met Luuk vlug naar het sanitairgebouw. Als we onderweg zijn, zie ik pas dat Luuk zijn sandalen niet aan heeft. Omdat de weg overgaat in een pad van grint besluit opa Luuk te dragen. Opa merkt dat Luuk niet alleen groter, maar ook zwaarder is geworden.
Bij het gebouw aangekomen laat opa Luuk bij een bloembak van zijn rug zakken. In het gebouw is een apart toilet voor de kleintjes. Luuk sjort zich uit zijn krappe zwembroekje en neemt op de witte troon plaats. Hij wil dat opa de deur dicht doet en buiten wacht. Kleine kinderen worden groot. Al is Luuk net 4 jaar geworden. Omdat het wat lang duurt voor een plas, vraagt opa of Luuk al klaar is. Nee, want meneer moet ook nog poepen zegt ie. "Nou lekker dan", denkt opa die zich liever van dat soort activiteiten ver weg houdt. Als opa na verloop van tijd vraagt of Luuk klaar is, klinkt onder de deur door : "Ja!" Als ik de deur opendoe, zie ik Luuk gebukt staan terwijl ie met een sliert wc papier zijn bips staat te vegen. Maar niet alleen zijn bips, ziet opa. De strepen staan ook op zijn onderrug! Opa dreigt even niet goed te worden, maar vermand zich. Hij mag dan niet tegen dat soort taferelen kunnen (hij krijgt last van een anti peristaltische keelgeluiden), weglopen is geen optie. Dus helpt opa Luuk om van zijn bruine strepen af te komen. Met veel nat toiletpapier en geregeld doorspoelen lukt hem dat. Ter afsluiting een billentissue erover en klaar is opa.
Tja, vroeger liet opa zijn eigen kindjes ook niet met een vieze luier of broekje rondlopen als hun mamma niet thuis was. Dan vermande hij zich ook. Kinderen eerst hè.
Als opa met Luuk op zijn rug terugloopt naar de bus, vraagt de kleine man plots bezorgd : "Opa, ben je al moe?" Gelukkig smelt opa niet letterlijk na die vraag. Dan zouden we beiden op de grond liggen. Op het grint. In tegendeel, zo'n vraag van een kind vormt een grote hoeveelheid extra kracht voor opa's rug- en beenspieren. Opgelucht keren we bij de bus terug. Oma zegt : "Wat duurde dat lang." Gelukkig was Luuk al weer aan het spelen. Dus zei ie niet dat het kwam, omdat het oude paard moe was.

Het leger toen en nu

Ik herinner me nog dat wij, gerekruteerde jongelui, allerlei informatie ingepompt kregen die te maken hadden met oorlogvoering. Het was immers de periode van de Koude Oorlog. Het herkennen van vijandelijke voertuigen en vliegtuigen, hoe te handelen bij een biogas- en/of een nucleaire aanval. Infiltreren in vijandelijk gebied, patrouilles lopen om vijandelijke doelen te vernietigen, optrekken van verdedigingslinies en het uitvoeren van aanvallen. Natuurlijk werd er met scherp geschoten. We ondergingen een heuse vuurdoop. Tijgerend door een traject met hindernissen onder een spervuur van kogels en ontploffingen om je heen.
Tegenwoordig is de opleiding heel anders. Het zijn meer praatgroepen. Over hoe je met elkaar moet omgaan vanwege de mix van seksen en gender neutralen in het leger. En hoe je een getinte maat moet aanspreken en/of je woordkeus moet maken als ie in de buurt is. Of die zwarte camouflagestrepen op je gezicht niet beledigend zijn voor die ander. Of je vandaag echte munitie krijgt of weer zelf Beng! moet schreeuwen. Of dat een bevel / commando iets van slavernij oproept. Of je een vijand die net
als jij lhbtiq+ (ja, het zijn er nogal wat, waarbij iq niet voor intelligentie quotiënt staat) is wel mag doodschieten of niet. En wie je daarvoor eerst toestemming moet vragen. Tegenwoordig vraagt men aan soldaten wat ze willen. Dus kruipen mariniers meer landinwaarts, weg van het water. Nog even en de bekende nationale driekleur wordt vervangen door een regenboogversie.
De 'vijand' lacht zich rot, want die is gewoon bezig met een degelijk leger, een vechtmachine. Het is beter van die vijand vrienden te maken en die vriendschap te onderhouden.

Tussen neus en lippen

Vanmorgen hoorde ik dat men ernstig om bloed verlegen zit. Bloed bestemd voor operaties. Helaas is het vakantie- en coronatijd. Hoewel, er werd ook gezegd dat de Corona-afdelingen gesloten zijn en worden. Ahum, hoe zit het dan met code rood? 😦Stromen de ziekenhuizen nu niet vol? Zo zie je maar weer, tussen neus en lippen zit het meestal snor. Ondanks dat maar de helft van de landgenoten (dus niet zo'n 80%, zoals Den Haag eerst beweerde) zich heeft laten vaccineren. De andere helft kiest voor de natuurlijke weg van weerstand opbouwen.

donderdag 22 juli 2021

De liegende RTL pers

Ook de overstromingen in Duitsland zijn voor bepaalde tv-ratten een bron om kijkers te trekken. Een team van de Duitse RTL Lügenpresse maakt zich op voor 'schokkende' opnames in het rampgebied. Compleet met modder besmeurde leden van het RTL camerateam. Zo komt pakkend nieuws tot stand. Dergelijke praktijken paste men ook toe tijdens de oorlog in Syrië.


Deze in scène gezette video heeft men maar vlug weer verwijderd.

Foute boel

Om een of andere YouTube reden kreeg ik deze video voorgeschoteld. Omdat ie maar een korte afspeeltijd heeft, heb ik hem bekeken. Mij viel direct een paar zaken op. De chauffeur rijdt met zijn hand op de versnellingspook, iets wat sterk afgeraden wordt. De andere hand zit onderaan het stuur. Met een dergelijk hoge snelheid is het beter beide handen aan het stuur te houden.
Dat doet de bestuurder even later ook, maar ik zie dat hij zijn duimen om het stuurwiel kromt. Ook niet handig bij dergelijke snelheden. In het ergste geval kan je je duimen breken als het stuur uit de handen geslagen wordt. De stand van beide handen is niet ideaal.
De chauffeur ziet ook niet in, dat kijkend in de spiegels de snelheid van achteropkomend verkeer lastig in te schatten is. Met zo groot verschil in snelheid andere voertuigen inhalen is zeer onverstandig. Er kan altijd wat gebeuren. Van pech tot uitval van een bestuurder. En tot slot seint meneer als eerste met zijn lichten. Afremmen lijkt mij beter. Kortom, een onervaren GTI rijder. Snel rijden kan iedereen, snel en goed rijden is wat anders.

In korte broek of

 met de billen half bloot? De Noorse dames van het beachvolleybalteam willen geen bikinibroekjes dragen. Ze willen gewone broeken dragen tijdens de wedstrijden. De Europese bond verbiedt dat. Laat mij eens raden wie er in die bond zitten. De voorzitter is een 73 jarige dirty old man, Aleksandar Boricic. Dan zal de rest van het bestuur ook uit mannetjes bestaan.
Laat die vrouwen zich gewoon kleden waarbij ze zich gemakkelijk voelen en met plezier hun sport kunnen beoefenen. Het is algemeen bekend, dat er sportfotografen zijn die enkel op seksueel getinte foto's uit zijn. Dat vrouwen dat als ongemakkelijk ervaren is logisch.

Op Mars wonen?

Minister De Jonge wil niet voldoen aan de wet, de eis van de Tweede Kamer en de uitspraak van de rechter. Hij weigert conform de WOB inzage te geven in stukken betreffende het coronabeleid. De Jonge koopt tijd om die stukken aan te passen en/of zoek te maken.
Vandaag las ik op het labeltje van een theezakje de vraag of ik op Mars zou willen wonen. Daar hoefde ik niet over na te denken : Nee! Ik heb daar niets te zoeken. Ik vind het overigens ronduit schandalig, dat rijke mensen voor hun plezier een ruimtetripje maken. Voor miljoenen even ons milieu vol blazen met schadelijke stoffen van een raket. Om een tijdje in de ruimte te kunnen verkeren. Een raket die vanwege de productie ervan ook al schade aan het milieu toegebracht heeft. Deze rijken zijn ook zeer grote vervuilers en aso's. Voor hoeveel gewone mensen hebben zij in die paar uur vervuild? Ik zal er geen traan om laten wanneer dergelijke mensen niet zouden terugkeren naar de aarde. Met 23 miljoen zou ik heel veel armen en zieken gelukkig(er) kunnen maken. Dus het geld voor een enkeltje naar Mars zie ik liever aan iets zinvols besteed worden.

Opdringerig gedoe

Nu men op YouTube weet welke mijn voorkeuren zijn, krijg ik allerlei muziekvideo's gepresenteerd. Leuk, zou je denken. Maar er is een verschil. YT heeft zelf haar eigen nummers (Topics) naar voren geschoven. Compleet met veel onderbrekingen met reclame en zonder commentaar van luisteraars. Dus moet ik telkens bij het aanbod letten op wie de video heeft gepost. Dan hoef ik geen reclame te skippen. Natuurlijk biedt YT mij de gelegenheid om zonder reclames video's te bekijken en/of te beluisteren. Maar alleen tegen betaling. Natuurlijk.
Als ik een bepaald nummer of artiest(en) zoek, dan krijg ik keurig een lijst. Maar zodra ik een video eruit gepikt heb om te beluisteren, krijg ik niet meer de andere nummers van die band / artiest te zien. Ik moet telkens een pagina terug. 😪 Ze zeggen dat ze weten wat goed voor mij is. Over relatieproblemen gesproken : 

Klimaat en milieu

 De mens wil het klimaat veranderen. Het lijkt mij beter dat de mens verandert. Vanmorgen heb ik weer mondkapjes en ander zwerfvuil verzameld. De overheid wil ons van het gas af hebben, maar het alternatief, 'milieuvriendelijke' elektriciteit, is onbetaalbaar en onhaalbaar. Langzaam maar zeker komt nu waterstof om de hoek kijken. Voor de toepassing ervan komen zelfs mensen van heinde en verre naar ons landje. Want hier, in Groningen, is men al behoorlijk ver met het toepassen van waterstof in plaats van gas en/of elektriciteit. Maar de nukkige wereldvreemde ambtenaren en politici houden het vooralsnog op elektriciteit. Het is met de e-car is net als de biomassacentrale : voor iedere deskundige en goed geïnformeerde leek zijn ze beide vervuilend, behalve voor de politiek.
Je huis geschikt maken voor elektriciteit als energiebron kost gemiddeld € 40.000,=  Laat politici links liggen als het over dit soort zaken gaat. Het is net als met het coronavirus : ze hebben er geen verstand van. Daarvoor moet je bij de juiste (=onafhankelijke) deskundigen aankloppen.

Biden en brand

Duitsland mag van Amerika Russisch gas importeren. Hahaha! Wat fijn! Waar bemoeit zo'n land als Amerika zich mee? Moeten wij hier in de kou en economische ellende zitten omdat Amerika dat graag wil? Of moesten we Amerikaans gas kopen? Ik zou zeggen : Ga eerst de ellende in je eigen land oplossen, meneer Biden! Uw land is in verval en staat in  brand." Mijn oma zei soms : "God straft meteen." 
Amerika doet wel weer zo flink, maar als ik hun president zie, dan zou ik me als Amerikaans staatsburger schamen en als vijand mijn hoofd met medelijden schudden. Wat een blamage. En dan een land als Duitsland de les willen lezen. Biden kan niet eens goed uit zijn woorden komen, is vaak geestelijk de weg kwijt en zal in het donker volgens mij verdwalen. Zielig voor zo'n iemand, maar ja hij kiest er wel zelf voor om als trekpop te fungeren. Merkel zal er vast geen kind aan gehad hebben. Het brandt tegenwoordig ook in Californië.

Jort Kelder

Ik was vanmorgen om elf uur klaar met de resterende klusjes aan de bus. Hij wordt vrijdag a.s. opgehaald. Da moet er waarschijnlijk nog e.e.a. aangepast worden wat de bagage betreft. Maar dat is dan ook alles.
Jort Kelder heeft meebetaald aan een filmpje voor de politieke partij FvD. En dus is er heisa, want Jort werkt o.a. voor de NOS. Je zou denken : "Ja en? Het is toch een nationale omroep?" Maar wie voor de NOS werkt hoort immers per definitie links te zijn en er geen eigen mening op na te houden.  En dus weinig op te hebben met alles wat enigszins naar rechts ruikt. Want rechts is slecht. Daarom valt men over de actie van Kelder. Toch wel wat typisch, dat men af en toe het achterbakse linkse gedrag vergeet te verbergen en plots toegeeft hoe zo'n 'nationale' omroep in elkaar zit.
Ik mag dan veel punten van rechtse partijen aanhangen, dat geldt ook voor onderwerpen van linkse partijen. In wezen ben ik best wel sociaal, maar onrecht vind ik een slechte zaak. Linkse partijen doen ook aan uitsluiting of wel discriminatie. Rechtse partijen zijn vaak te weinig sociaal, terwijl christelijke partijen weinig op hebben met hun Heer. Ik hoop dat Jort Kelder gewoon zijn werk mag blijven doen en dat er geen heksenjacht ontstaat. Zoals in Japan, waar een OS bobo ontslagen is omdat ie als kind een ander kind heeft gepest. Nou, nou. Ik dacht gelijk : "Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen."

Fenna is doodmoe

De jaartjes gaan tellen. Ook voor Fenna. Ze is merkbaar moe. Zeg maar gerust doodmoe. Het was natuurlijk een hel andere vakantie, dan ze gewend is. De aanwezigheid van de kleinkinderen zorgden ervoor dat ze voortdurend oplettend is. Als ze uit beeld waren (zwembad, knutselen, speeltuin) dan bleef ze hee alert op de uitkijk zitten of liggen. Pas 's avonds werd ze wat rustiger. Maar het feit dat twee niet in de bus maar buiten in een tentje sliepen, zorgde ook voor onrust.
Als er slechts een persoon bij haar bij de bus was en die persoon moest even naar het toilet of iets weggooien, dan moest ze oppassen. Dat houdt in, dat ze in de bus moet. Ze zit dan aan de lijn. De schuifdeur blijft wagenwijd open, maar het hekje gaat dicht. Daar heeft ze geen probleem mee.
Weer thuis heeft Fenna de hele dag liggen slapen. Niet in haar mand, maar daar waar wij zaten in de huiskamer. Bij elke beweging van een van ons ging er een oog open. Maar als we bleven zitten, sloot het oog weer. Fenna was zo van slag, dat ze zelfs haar eten liet staan. Als we weer met vakantie gaan, zal Fenna zich doodschrikken en denken : "O nee! Niet weer!" Arm beest.

Veel emoties, geen daden

"We zijn aan het fietsen vandaag!" roept de tekst. De bijbehorende foto toont een moorkop (mag die benaming nog?)  met extra slagroom erop. Die tekst had natuurlijk gewoon "We zijn weer lekker aan het zondigen vandaag!" Zoals vaker. Indo's mogen dan de naam hebben vaak over eten te praten, anderen doen het erg vaak; ongezond eten. Met teksten als 'we hebben fijn gewandeld' laten foto's enkel een vette hap zien. Haha!
Er is een enorme verontwaardiging rond de moord op Peter R de Vries. Hij is de vierde bekende Nederlander die omgebracht is. Behalve hen zijn er tallozen omgebracht voor andere redenen. Zelfs voor een paar euro of een verkeerd woord. Jammer dat die verontwaardiging enkel beperkt blijft tot hoog oplopende emoties. Wat te denken van echt afstraffen?
Het is toch raar dat een crimineel wegens goed gedrag eerder vrijkomt? Goed gedrag? Wat krijgt de rest van Nederland bij al dat goede gedrag? Niets, want goed gedrag is immers gewoon of behoort gewoon te zijn. En als je dan toch eens onbewust in de fout gaat, word je flink aangepakt. Nee, men gaat goed gedrag enkel belonen als je crimineel bent. Speel het spelletje mee en je bent eerder vrij. Terwijl mensen die zich in de regel goed gedragen de kans lopen beroofd, mishandeld of gedood te worden.
Zoals zo vaak bij overheden moeten er eerst doden vallen voordat men maatregelen treft. Zoals het er nu naar uitziet, is zelfs de dood van Peter R de Vries niet voldoende om daadwerkelijk in te grijpen door wetswijzigingen aan te brengen. Zwaardere straffen en/of deporteren van criminelen naar hun eigen land. Als ik kijk naar al die moorden, dan kijk ik naar onze regering.

woensdag 21 juli 2021

Klusjes

Tijdens deze vakantie zag ik dat een spatlap op halfzeven hing. Hij was van de bevestiging aan het spatbord losgescheurd. Dus dat ga ik herstellen. Een ander klusje heb ik al gedaan. Er zaten twee barsten in de kunststof groentebak van de koelkast. Ik heb aan weerseinden van de beide barsten gaatjes geboord om verder barsten te voorkomen. Daarna heb ik over de barstlijnen aan beide zijden wat kunststoflijm gesmeerd.
De bus moet ook nog schoongemaakt worden. Van binnen en van buiten. En de beide bagagebakken moet ik even nalopen. De komende weken is niet alles nodig wat in de bakken zit. Alles wat overbodig is haal ik eruit. Omdat ik een paar overbodige schroefjes verwijderd heb, ga ik de gaatjes dichtsmeren met plamuur. Dat staat dan wat beter, vooral omdat het een witte ondergrond betreft. Naar zeggen gaat de bus eerst naar Luxemburg en daarna naar Frankrijk.

Rechtszaken tegen kabinet

Er loopt een aantal rechtszaken tegen dit kabinet i.c Rutte c.s. Het betreft de Toeslagenaffaire, het corona-beleid t.a.v. de Horeca, t.a.v. schending van de grondwet / mensenrechten (een aantal), over de weigering van een WOB verzoek en over het verbieden van festivals (schijnt deels al afgekocht te zijn).
De Jonge is door een advocatencollectief persoonlijk aansprakelijk gesteld voor eventuele letselschade na vaccinatie bij jongeren.  Er zullen er vast meer zijn, maar ik vind dit al erg veel.
De formatie laat lang op zich wachten. Weer een politiek spelletje om Rutte c.s. de kans te geven het coronabeleid af te ronden?

Vroeg klaar

...zij...
Gisteravond zijn de beide kleinkinderen door hun mamma en pappa opgehaald. Volgens ons hebben ze het uitstekend naar de zin gehad. Na een prima nachtrust en het ochtendritueel, hebben we de bus weer ingeruimd. De zon scheen (weer) en de bustent was dus droog. Hoewel we rustig aandeden, hadden we wel het zweet op de kop.
Bij de receptie, waar we een paar douchekaarten moesten inleveren, werd niet gevraagd naar onze ervaringen. Net als bij de aankomst het geval was, werd ook ons vertrek nogal afstandelijk afgehandeld. We zeiden als eerste ook "Bedankt en tot ziens!" en maakten de receptioniste daarmee wakker. We vinden het een prima camping. Goed verzorgd en netjes. Het sanitair werd 2x per dag schoongemaakt en zag er telkens weer vrij schoon uit. Je kon wel zien dat in de doucheruimten kinderen alleen bezig geweest waren. Iets wat we bijvoorbeeld in Duitsland nooit zagen.
...wij...
We vertrokken net na half elf en waren voor half twaalf weer thuis. De slagbomen van de Ketelbrug waren net weer open gegaan, dus weinig oponthoud.
Fenna is bekaf. De laatste dag / avond was nogal druk voor haar geweest. Zo druk, dat ze 's avonds en vanmorgen geen trek had. Bij de buren was een hondje gekomen. Weliswaar aangelijnd, maar de kleine kinderen renden ermee vlak langs onze tent. Dat maakte Fenna erg onrustig. Ook werden fietsen pal voor onze tent geparkeerd. Echt een eigen plekje hadden we dus niet. Maar aan de andere kant was het wel weer goede oefenstof om zaken van je af te laten glijden.
Het is voor kinderen een leuke camping. Opa en oma hadden eigenlijk op de camperplaats moeten staan. Tussen de oudere stellen met zeer fraaie wagens. En heel rustig. Een les voor een volgende keer.
De bus wordt morgen opgehaald, daarna is ie drie weken uit beeld. Met vakantie. Dat ding boft toch maar.

dinsdag 20 juli 2021

Oud nieuws

 Of beter : Wappie-nieuws. Een bekende landelijke krant kopt dat vaccinatie de verspreiding van het coronavirus niet stopt. Hè hè, weer een achterhaalde bewering van meneer De Jonge c.s. Inmiddels weten ook de niet-wappies, dat de vaccins experimenteel zijn (hebben niet alle onderzoeks-/ testfasen doorlopen), dat vaccinatie enkel jezelf beschermd en niet je oma en dat sommige bijwerkingen ernstig van aard zijn. Tot dodelijk toe. Maar dat wil men nog niet echt toegeven.
Zelf behoor ik tot de groep waarmee men over een aantal jaar de gevaccineerden mee kan vergelijken wat hun gezondheid betreft. Ik las ook dat men zich verbaast over het feit dat de Davidster gehanteerd wordt door tegenstanders van het vaccineren. Niet iedereen is in staat om conceptueel te denken. De ster stond ooit voor stigmatisering van een groep die herkend en buitengesloten moest worden. Tegenstanders van vaccinatie worden ook buitengesloten en gestigmatiseerd, met dank aan de smartphone. Dat men daar nu pas bij stilstaat vind ik typisch.
Het is doodstil geworden rond het onderzoek van de WHO naar de oorsprong van het virus. Logisch, want het laboratorium in Wuhan bleek de bron te zijn. Daar werd met financiële steun van de VS een bio-wapen ontwikkeld. Zegt men (andere deskundigen). Waarom zouden twee grootmachten op dit gebied samenwerken? Is er een algemeen belang? Zoals in de ruimtevaart met de Russen? Betreft het de bevolkingsgroei? Wie het weet mag het schrijven.

Op Urk

Er staan hier relatief veel inwoners van Urk op de camping. Ze laten hun kampeermiddel hier staan en komen overdag hier om te recreëren. ’s Avonds ruimen ze weer alles op en gaan dan naar huis. Op de fiets of met de auto. We hebben nieuwe buren gekregen. Ook Urkers. Ik raakte in gesprek met de buurvrouw. Ze schijnt mij te kennen vanwege mijn werkzaamheden voor de bibliotheek op Urk. Maar ja, ik heb zoveel gezichten gezien, dat de herkenning niet wederzijds is.
Ze vertelde dat ze inmiddels vijf kinderen heeft en dat haar man vaak lang van huis is. Het klinkt mij bekend in de oren. Een tijdje geleden kreeg ze te horen, dat ze opvallend veel aandacht besteed aan de jongste. Dat vond ze niet leuk, want ze had zich voorgenomen de kinderen als gelijken te
behandelen. Maar ja, je wordt ouder en sommige kinderen vragen extra aandacht.
Ze vertelde ook, dat ze het belangrijk vindt, dat hun kinderen ook meehelpen in de huishouding. Maar er blijft genoeg tijd over om te spelen. Maar niet alleen met een tablet of smartphone. Die krijgen ze in beperkte mate in handen. Al met al niet eens zo gek allemaal en zelfs herkenbaar. Met de lunch verschenen de mannen van het werk. Er werd warm gegeten. Typisch Urks. Het is inmiddels behoorlijk druk met kinderen hier. Alsof we naast een basisschooltje staan. 


Rumoerig

Het schijnt hier afgelopen nacht nogal rumoerig geweest te zijn. Zelf heb ik er niets van meegekregen, want ik lag op mijn nog goede oor. Het betrof een aantal kinderen van rond de 10 jaar, die voortdurend aan het schreeuwen waren. Niet alleen op het veld, maar ook in het sanitairgebouw. Volwassen grepen in en dreigden de hele meute met gezinnen van de camping te laten verwijderen. De betreffende ouders deden zelf niets tegen de ‘overlast’. Die kinderen zullen wel gebald hebben, toen vanmorgen een grasmaaimachine het veld kwam doen.
Het is hier natuurlijk een camping voor kinderen. Dus is het al vrij druk met geluiden. We merken nu wel dat we dat wat ontwend zijn. We realiseerden ons dat we meestal op rustige campings staan, waar nauwelijks kinderen komen. Dat komt omdat we geen behoefte hebben aan speciale voorzieningen voor kinderen. Daar selecteren we niet op als we een camping uitzoeken. We worden dus oud.
Afgelopen nacht heeft oma met Emma in de tent geslapen. Opa sliep met Luuk in de bus. Leuk hoor zo’n tentje, maar probeer daar eens uit te komen als je nog stijf bent van de slaap en je leeftijd je lichaam dwarszit. Net alsof je uit een konijnenhol moet komen. Geen gezicht dat moeilijke gedoe. Het duurde zo’n 10 minuten, zeg. Vandaag is de laatste dag met de kleinkinderen op de camping. Ze worden vanavond opgehaald. Wij blijven nog een nachtje en vertrekken morgen.


maandag 19 juli 2021

Pannenkoeken

Oma heeft voor de kleinkinderen pannenkoeken gebakken. Opa deed na de smakelijke maaltijd de vaat. Zelf heeft opa kippensoep met een broodje gegeten. In het washok was het in eerste instantie rustig. Maar toen kwam een paar jonge moeders met hun kroost aan. De bedoeling was hun kids klaar te maken voor bedtijd. Ze moesten gewassen of gedoucht worden. Opa mag dan wat doof zijn, ze produceerden voor hem toch een enorm kabaal. Ik zag en hoorde een moeder schreeuwend tot drie keer toe achter een gevlucht ventje rennen. Het kwam de doucheruimte uit en rende naar buiten. Hij wilde ook niet gewassen worden.
Als kind stond ik zelf graag onder de douche. Maar helaas werd het een keer in de week in een teil, waar mijn oudere broer al ingezeten had. Pas toen we op Curaçao waren stond ik dagelijks onder de douche.
Omdat het opgedroogde beslag van de pannenkoekenmix nogal moeilijk te verwijderen viel, moest ik het eerst laten weken. Dus kon ik wat langer genieten van het geworstel van de moeders met hun kinderen. Ik doodde de tijd door een spoelbak naast me schoon te maken. De laatste bezoeker had macaroni gegeten en de restanten gewoon in de gootsteen gedumpt en daar achtergelaten. Ik heb het spul verwijderd en in de afvalbak (nb naast het aanrecht) gegooid. Neemt niet weg, dat we ook vandaag weer een zeer mooie dag gehad hebben.

't Is maar blowen

Gisteren hadden we dus blowende buren. Het was een stel met kleine kinderen. Ik weet het niet hoor. Tegenwoordig vindt men roken in bijzijn van kinderen al een crime. En nu dus ook blowen.
Al te vaak hoor ik mensen die blowen zeggen, dat het niet ongezond is en ook niet verslavend. Laatst hoorde ik een blower zeggen dat ie niet zonder blowen kan. Hij rookte zo'n 10 tot 15  joints per dag. Uitgaande van de goedkope kwaliteit zou het blowen hem minstens € 35 per dag kosten. Hij had geen baan, maar werd wel vader van een eerste kind.
Algemeen is bekend dat de hersens van blowers traag werken. Vaak stappen blowers over naar zwaardere middelen, die hun geest verruimen en/of rust geven.
Wat blowers ook mogen beweren over het ongevaarlijke van blowen, vanuit andere hoeken hoor ik tegengeluiden. Veel verslaafden aan drugs als cocaïne en heroïne zijn begonnen met blowen. Dat vertellen niet alleen zij zelf, ook therapeuten van hen die willen afkicken. Vaak blijkt tijdens rechtszaken, wanneer verslaafde criminelen worden verdedigd, dat het drugsgebruik van onschuldig tot zeer zwaar is geworden. Dus ik geloof die blowers niet, wanneer ze beweren dat blowen niet gevaarlijk en/of ongezond is.

Sociaal en onverschillig

Het kaartje van het theezakje vroeg afgelopen zaterdag mij, wat ik van mijn ouders heb overgenomen. Daar moet ik dan wel even onderscheid maken tussen datgene wat ik met mijn geboorte heb meegekregen (karakter / genen) en wat mij aangeleerd is.
Ik herken veel trekken van mezelf bij mijn beide ouders. Mijn moeder was een sociaal betrokken iemand, terwijl mijn vader mij als een onverschillige eenling overkwam. Hij bezigde vaak ruwe (Marine) taal als ie tegen ons sprak. Misschien kan ik daarom incasseren en zowel in teamverband als solo goed functioneren. En indien nodig optreden. Het is maar net welke bron ik dan aanboor. Toen ik de eerste keer iemand hoorde zeggen : "Je lijkt je vader wel." deed mij dat goed. Ook al betrof het op dat moment wat negatief gedrag. Ik zag in de opmerking de positieve kant : "Hij is inderdaad mijn vader." Niet dat ik daar ooit aan getwijfeld heb, maar wellicht is er iets van zijn achtergrond bij mij blijven hangen. Mijn pa kreeg namelijk pas 5 jaar voor zijn overlijden te horen, dat hij een buitenechtelijk kind was. Mijn opa van zijn kant is dus niet mijn biologische opa, begreep ik toen. Toch heeft het niets veranderd aan mijn herinneringen aan mijn niet-bio opa. Ik weet niet beter.
Ik mag dan net als mijn moeder sociaal zijn, maar, zoals gezegd, ik kan ook hard zijn. Zoals mijn pa. Dat bleek vooral tijdens mijn loopbaan, waar in mijn stijl van leidinggeven twee keer geel is rood ook een rol speelde. Daaraan werd soms getwijfeld. Die indicatie was blijkbaar niet zo helder uit de psychologische testen te halen.
Mijn onverschilligheid en afstandelijkheid zijn ook gevoed tijdens mijn jonge jaren. Ik moest veel zelf uitzoeken en doen. Mijn creativiteit is daardoor flink gegroeid. Maar het gevolg was, dat ik op voorhand maar geen vragen stelde of om hulp vroeg. Ik ging zelf aan de slag en werd zelfstandig. Die afstandelijke benadering heeft mij wel geholpen in leidinggevende functies. Ik kon gemakkelijk afstand nemen van onderling dispuut van medewerkers. Dat mochten ze ook zelf uitzoeken. Het delegeren ging mij goed af. Ik vertrouwde de medewerkers ook. Zinloze kritiek en geleuter achter mijn rug om, deden mij weinig. Niet alleen vanwege mijn vermogen tot incasseren. Ook omdat ik vaak zelf beter wist.
Eerlijk gezegd ben ik best wel tevreden met de mix. Al vind ik het nog steeds lastig om bepaalde trekjes en ervaringen te veranderen. Of anders te doen. Ze zitten te diep ingesleten, dus laat ik het maar zo.