dinsdag 31 maart 2020

Wat een lucht!

Afgelopen zaterdag zag ik de voordeur van de overburen openstaan. Iemand was in de kruipruimte bezig. Wat later waren de buren voor hun huis, vlak naast de voorgevel aan het graven. Een gevalletje riool, dacht ik toen. Het bleef bij het graafwerk. Gistermiddag kwam een bus van een bedrijf, dat zich bezighoudt met rioolsystemen. Twee mannen in fel oranje pakken keken samen met de bewoner naar een scherm. Daarna werd de locatie van de verstopping vastgesteld en met gele verf uit een spuitbus gemarkeerd. Wat er toen gebeurde weet ik niet. Maar nadat ik Fenna gelucht had, hoorde ik van Sonja dat het toilet, de badkamer en de keuken plots vreemde borrelende geluiden maakten. Dat duurde niet lang. Toen ze in het toilet ging kijken, zag ze dat het waterslot verdwenen was. Dus heeft ze maar doorgespoeld.
Toen ik 's avond het afwaswater weg liet stromen, viel mij op, dat het dit keer vrij snel afgevoerd werd. We hebben al langer probleempjes met dat stukje afvoer, dat de gootsteen verbindt met het hoofdriool onder de woning (foto). Er zit een vreemde knik in, waar zich vuil verzamelt. Ik heb het al een paar keer doorgestoken en met een speciaal ontstoppingsmiddel behandeld.
Toen ik later de badkamer betrad, viel ik bijna om van de stank! Ik was vergeten het waterslot van het doucheputje weer te vullen. Haha. Al met al denk ik dat men de hoofdleiding heeft doorgeblazen of leeggezogen, met gevolgen voor ons hoofdriool. Dat loopt van de straat via de achterkant naar de voorzijde van de woning. Een zo goed als rechte pijp met daarop de aansluitingen van respectievelijk het toilet, de douche en de keuken. Die ruimtes liggen op een lijn. Het feit dat het waterslot van het toilet leeg was geeft aan met wat voor kracht men de ontstopping te lijf gegaan is. Ik ga er vanuit dat nu onze leidingen ook schoon zijn. Met dank aan de buurman.