vrijdag 20 maart 2020

Het blijft behelpen

Minister Bruins is afgetreden nadat hij tijdens een debat van zijn stokje ging. "Overspannen", zei men. Bruins dacht zelf de volgende dag weer aan de slag te kunnen gaan, maar is nu dus definitief gestopt met zijn werk voor het ministerie van Medische Zorg.
Het zou ook geen baan voor mij zijn, zo'n ministerschap voor Medische Zorg. Rutte is jarenlang bezig geweest om de zorgsector af te breken. Als verantwoordelijke voor Medische Zorg beschikt Bruins (en zijn opvolger) nauwelijks over voldoende 'gereedschap' om het coronavirus het hoofd te kunnen bieden. In wezen is Rutte c.s. verantwoordelijk voor de belabberde situatie. Ook de keus om niet tot een lockdown over te gaan is enkel nadelig voor weer dezelfde bevolkingsgroep : de zwakken.
Waren het het afgelopen decennium vooral de sociaal zwakkeren (waaronder veel ouderen) de dupe van Ruttes politiek, ook nu is het dezelfde groep die slachtoffer is. Krijgt Rutte zijn zin? Wil hij gewoon van ons af? Gaat het weer over (pensioen- en zorg) geld? Ik noem het maar ordinaire hufterpolitiek. In plaats van te applaudisseren en te zingen lijkt me het beter deze regering een halt toe te roepen en in quarantaine te plaatsen. Lockdown, nu!