donderdag 12 maart 2020

Op de brug

Vanmorgen heb ik de bus een uurtje op de brug gehad. Ik wilde de onderkant inspecteren en zo nodig wat preventief onderhoud plegen. Dit keer was ik voor het eerst bij een dhz garage hier in de buurt. Toen ik daar aangekomen was, werd ik begroet door twee blaffende honden. Een vrouw kwam mij tegemoet, toen ik het hek opende om het erf te betreden. Na een wederzijdse begroeting zei ze dat ze had gezien dat ik niet bang ben voor honden. Ik vertelde haar over mijn hondenleven sinds 1976. In een notendop uiteraard. Dus bang? Nee.
Ik kreeg wat tekst en uitleg over de werkwijze daar. Wat mij direct opviel was de brug. Die kon 3.500 kg heffen, maar had geen oprijplaten maar vier draagarmen. Ik zag ook dat de hefhoogte beperkt was vanwege de constructie van de hefbrug. Aan de bovenkant waren beugels die de vier kolommen met elkaar verbonden. Voor de stevigheid, denk ik.
Voordat de bus de brug op ging, kreeg ik een beker koffie. Kijk, da's dan een goed begin en dus het halve werk. Na de koffie heb ik de bus in positie gereden. De eigenaar van de garage heeft de vier hefarmen gepositioneerd en toen de bus zachtjes omhoog laten gaan. Helaas kon de bus niet helemaal omhoog. Dus moest ik wat gebogen onder de bus aan de slag. Onder de bus heb ik eerst een aantal opnames gemaakt. Daarna ben ik hier en daar roestvorming gaan bestrijden. Dus dat was borstelen en spuiten met een roestomvormer. Ik zag trouwens ook, dat de remslang van de achterremmen bij het omhoog brengen van de bus vrij strak kwam te staan omdat de achteras uitveerde. Daar zou eigenlijk een langere slang op moeten. De huidige is 34 cm lang. Een slang van 40 tot 45 cm zou beter zijn, dacht ik zo.
Ik zag ook dat een beugel van de uitlaat was losgeraakt. Die heb ik direct vervangen. Ik had namelijk een kist met gereedschap en wat andere spullen meegenomen. De opnames die ik gemaakt heb, zijn bedoeld voor een of meer garages in Roemenië. Ik overweeg namelijk om daar de onderkant (dorpels rondom) te laten repareren. Maar dat is nog niet definitief. Er heerst in Europa een virus en onze gezondheid gaat voor alles.