zaterdag 21 maart 2020

Leidinggeven?

Dat heb ik altijd een wat bezoedeld woord gevonden. Misschien omdat veel leidinggevenden met wie ik te maken kreeg, zich als baasjes / politieagenten en/of zelfs dictators gedroegen. Ze zijn o.a. herkenbaar aan uitspraken als "Omdat ik dat zeg" of  "ik ben de baas" of zelfs "zoek anders maar een andere baan."
Mijn ervaring is dat je het langst als leider gezien wordt, als je het juist niet laat zien. Als manager beschouwde ik mezelf als een multifunctioneel stuk gereedschap bestemd voor al mijn medewerkers. Ik zorgde voor de faciliteiten, hun kennisniveau, hun welzijn en ja, zelfs voor hun koffie met gevulde koek. Het waren stuk voor stuk kleine zelfstandigen, die samen met mij aan een project werkten. Ze genoten stuk voor stuk mijn vertrouwen.
Ik zag mezelf meer als een soort coach te midden van de groepsleden. Wat was er leuker dan dat wanneer iemand onze werkruimte binnenkomt en vroeg : "Wie heeft hier de leiding?" Want ik had geen speciaal bureau of aparte werkruimte en mijn outfit kwam overeen met die van de rest.
Natuurlijk ben ik daarvoor weleens op het matje geroepen. Directies die vonden dat ik te amicaal met het personeel omging. Of vonden het ongewenst dat personeel mij bij mijn voornaam noemde. Ik kreeg ook een keer het advies om geen koek of cake voor bij de koffie mee te nemen. Dat deed ik van tijd tot tijd. Dat zou niet goed zijn voor 'mijn' personeel. Ik heb diverse keren te horen gekregen dat ik meer in de 'ik' vorm moest praten als er goede(!) werkresultaten behaald waren. Zelf sprak ik altijd over 'wij'. We waren immers als team bezig. Als er iets misgegaan was en mij gevraagd werd naar de schuldige, dan zei ik dat ik dat was. Dan werd er niet doorgevraagd.
Zelfs bij psychologische testen en assessments kreeg ik te horen, dat ik als leidinggevende meer 'bazig' moest zijn. Ik vond zo'n houding niet meer van mijn tijd en zelf erg onplezierig, wantrouwig en vaak mensonvriendelijk. Motiveren, stimuleren, enthousiasmeren, faciliteren en in overleg beslissingen nemen, daar ging het mij om. Samenwerken dus en samen werken. Zo deed ik het en zie ik het nog steeds. Wij, de medewerkers en ik, hebben er veel successen mee behaald.