woensdag 11 maart 2020

Dominant of assertief?

Het ging weer over opvoeden. Het opvoeden van honden. Sinds 1976 hebben wij zo'n viervoeter. Een tijd lang zelfs twee. Geen keffertjes of marmotten, maar fatsoenlijke honden. Maar goed, ieder zijn hond.
 Laatst vroeg iemand op een forum advies, vanwege haar hond. Ze is een aantal keer in de hand gebeten, toen ze haar telefoon of een boek wilde pakken met de hond in de buurt. Iemand adviseerde haar de hond te heropvoeden. Wat bleek namelijk? Haar hond ging in alles voor. Zeg maar : eerst ikke. Als eerste door de deur, claimde de bank als zijn plek, gaf aan wanneer ie wilde spelen en eten. Mevrouw volgde haar hond daarin. Ze gaf toe dat ze vaak bang is voor haar hond. Ze kreeg daarom te horen, dat ze een bepaalde houding moest aannemen om geloofwaardig over te komen bij het beest. Zowel in woord als gebaar. Dus laten blijken dat je meent wat je zegt / wilt.
Tussen de reacties las ik er een, die onder verwijzing naar de eerdere reacties schreef dat dominant opvoeden niet meer van deze tijd is. Ik dacht : "Huh?" In de eerdere reacties ging het in mijn beleving voornamelijk over assertiever worden ten opzichte van de hond. Er stond in geen enkele reactie iets over de hond slaan, de hond in zijn nek bijten, hem onderwerpen en meer van dat soort wilde dieren gedrag. Een hond zou daar volgens mij enkel angstig van kunnen worden of misschien gaan terugvechten. Nee, het ging over de houding van de eigenaresse, die toegaf veel te lief te zijn voor haar hond en medelijden kreeg als ze nee of foei moest zeggen. Ter zijde, misschien zal ze op vragende toon communiceren : "Het is toch zeker mijn bank?" of "Mag je mij bijten?" Tja, zo doen veel mensen het tegenwoordig. Niet opvoeden, maar vragen stellen. Ik geloof daar niet in.
Waar ik ook niet in geloof is het belonen van slecht gedrag. In dit geval een hond die niet van de bank af wil met een koekje lokken. Slaat nergens op. Menige hond heeft opeens geen trek in een koekje. Wat dan? Een hele leverworst? Of een eigen bank kopen? Het is een tijdsverschijnsel. Ik zie dat soort gedrag ook bij het opvoeden van kinderen. Met alle ellende van dien.