zaterdag 21 maart 2020

Een extra droogrekje

Het is niet zo dat we wekelijks veel wasgoed hebben. We zijn maar met z'n tweetjes en Fenna noch Tom trekken hun bontjasjes uit. Dat doen ze wel, maar in een heel laag tempo. Men noemt dat ook wel rui. Da's meer stofzuigerwerk.
Ondanks dat heb ik vanmorgen op verzoek een extra droogrekje opgehangen. Het is een uitklapbaar rekje. Dat ding moest op zolder aan de leuning van de balustrade geschroefd worden. Zo zou het wasgoed mooi boven het trapgat hangen. Ik heb het rekje naast de reeds bestaande geplaatst.
Dat was niet 1 2 3 gebeurd. Ik moest een extra lat inzetten, om de houders die langer zijn dan de dikte van de leuning links en rechts volledig steun te geven. De leuning steekt namelijk verder uit dan de spijlen van de balustrade. Dat verschil moest weggewerkt worden. Gelukkig hadden wij nog zo'n lat liggen. Met precies de goede (opvul)dikte.
Het lastigste was nog het vastschroeven van het rekje aan beide kanten op de leuning. In het rek bevonden zich al schroefgaten, maar die zaten gemeen dicht aan de buitenkant (foto 1). Ik moest het rekje eerst uitklappen om bij die gaten te kunnen komen. Maar in uitgeklapte toestand waren de gaten lastig te bereiken. Het aftekenen van de gaten lukte wel. Voor alle zekerheid heb ik de schroefgaten in de leuning voorgeboord. Maar toen kwam het schroeven zelf. Zoals gezegd zaten de gaten dicht bij de zijkant en de spijltjes van het rek zelf zaten in de weg. Een gewone korte schroevendraaier kreeg ik niet recht op de schroef. Ik moest een bithouder of schroevendraaier hebben, die minstens 40 cm lang was. Wat een gedoe! Zo'n lange schroevendraaier heb ik niet. Ik heb daarom een aantal bithouders op elkaar gezet. Het geheel wiebelde behoorlijk tijdens het schroeven. Het leek wel dronken. Met gevolg dat ik een paar keer naar
beneden moest lopen om een gevallen schroef op te gaan halen. Goed voor de beentjes, denk ik dan maar. Uiteindelijk lukte uiteindelijk het rekje vast te zetten. Zonder tieren en/of razen, maar met veel rust en geduld. De extra lat heb ik (na voorboren) op de spijlen vastgezet met kleine, dunne schroefjes. De lat zelf heeft niet veel te houden, maar zou zonder schroefjes misschien naar beneden kunnen vallen. Vandaar. Het rekje hangt nu stevig gemonteerd en kan gebruikt gaan worden. Ik zal hem zelf gaan inwijden.