donderdag 19 maart 2020

What's in a name?

Toen ik nog projecten deed, probeerde ik zo'n project een naam te geven. Een korte naam, die binnen een organisatie in positieve zin bekendheid moest krijgen. Zo had ik een project FLITS genoemd, omdat de opdrachtgever snel en efficiënt het bedrijf van een situatie van eilandautomatisering naar geïntegreerde informatiesystemen wilde laten overgaan. En dus ontstond FLexibele Implementatie van een TotaalSysteem. Een ander project noemde ik IBIS. Dat betrof het vaststellen van het InformatieBeleid en de InformatieStrategie. Er was ook een project dat ik HEROES noemde. Dat ging over een HEROriëntatie van de Exploitatie van een Serviceorganisatie. Ach ja, je moet wat creatief zijn en de reistijden nuttig besteden.
Ik kwam hierop toen ik deze week weer een opvallende projectnaam tegenkwam. Vorig jaar dacht ik nog : "Nou, nou, kan het niet wat normaler?" Toen ik deze week die naam weer tegenkwam in een lokaal krantje moest ik even slikken en dacht : "Hoe verzint men het?"
Het project heet namelijk Age friendly cultural cities. Ja, ja, zal ik het nog een keer herhalen? Age friendly cultural cities. Op zo'n moment heb ik een hekel aan Engels. Die lange projectnaam was ik al lang vergeten. Het betreft een project dat mensen van alle leeftijden via de kunst met elkaar moet verbinden. Er was blijkbaar niemand in die omgeving, die voor dit project een fatsoenlijke, lekker in de mond liggende naam kon bedenken. Laten we wel zijn, wie spreekt zo'n naam uit wanneer hem of haar gevraagd wordt : "Doe je nog iets op cultureel gebied?" Zo'n naam doet me denken aan de visitekaartjes van bepaalde IT'ers. Die deden nogal saai werk : systeemonderhoud. Daar was bijna niemand voor te paaien. Om het interessant te doen lijken werd de functie (uiteraard in het Engels) Maintenance Management Operational Systems genoemd. Dankzij die naamgeving waren er weer enthousiaste ontwikkelaars te vinden. Ik weet niet of de naam Age Friendly Cultural Cities ook zo'n aantrekkingskracht zal hebben. Veel geïnteresseerden zullen bij het lezen of horen van die naam denken : "Ik ben niet zo goed in Engels!" en haken af. Als leeftijd dan toch niet telt, blijft Cultural Cities over. CC dus En dan het deelnemersnummer ervoor : 7 CC voor het lokale project.  Da's niet veel, maar wel genoeg.