dinsdag 31 maart 2020

Met de potkrik

"Gemak dient de mens", zei mijn moeder soms. Misschien kan ik daarom zo goed delegeren. Bij mij is delegeren werk verdelen en dus niet afschuiven. Voordat ik het schuurtje ga opruimen, heb ik eerst een extra plankdrager gemonteerd. De plank waar de voorraad frisdrank op staat voor het bezoek, is wat gaan doorzakken. Ik besloot daarom tussen de bestaande dragers in een extra (metalen) strip met drager te monteren.
Omdat ik geen zin had die hele plank leeg te maken en er niets viel te delegeren, heb ik een potkrik gepakt en een tweetal balkjes. Een ervan heb ik op maat gezaagd, zodat ie loodrecht tussen de plank en de potkrik geplaatst kon worden. Het andere balkje heb ik gebruikt om de plank aan de onderkant te steunen, zodat de druk van de krik verdeeld wordt. Daarna ben ik voorzichtig gaan krikken, totdat de plank op iets meer dan de juiste hoogte was beland.
Met de drager, voorzien van de legger voor de plank, heb ik de boorgaten op de muur afgetekend. Daarna ben ik gaan boren en heb ik de strip met drager met pluggen en schroeven vastgezet. Ik liet de krik weer zakken en zie : een extra steun onder de voorheen wat doorgebogen plank.
Ik heb zo'n Bosch boorhamer voor sds boren. Die betonboren druk je zo in de boorkop. Het verwijderen gaat ook zeer snel. Voor het gemak heb ik ooit een aparte sds boorkop (eentje met zo'n sleuteltje) gekocht, zodat ik ook gewone boren en schroefbits kan gebruiken. Ik kan dan snel wisselen; betonboor eruit, schroefkop erin. Met dit soort klusjes kwam dat setje weer goed van pas.