donderdag 20 maart 2014

Van XP naar Windows 7

Handsfree selfie
Tijdens mijn loopbaan heb ik dit soort klussen mogen delegeren naar mijn systeembeheerders. Maar ik heb vaak over de schouders even meegekeken en mijn oren goed open gehouden.
Windows XP loopt ten einde. Tenminste, de support ervan. Dat gebeurt komende maand april. Ik heb er voor gekozen om XP te vervangen door Windows 7. Ik ben nu eenmaal een volger in de markt van de techniek en geen state of the art figuur. Zo rijk ben ik niet. In de praktijk bewezen, dus. Vandaar geen Vista voor mij.
Ter voorbereiding heb ik stukken gelezen op de site van Microsoft over zo'n migratie. Gelukkig heb ik ook een laptop, dus ik kan de handleiding on line raadplegen. En tussentijds de kranten lezen, want sommige zaken vergen een lange verwerkingstijd.
Vanmiddag ging ik op pad om Windows 7 dvd'tje aan te schaffen. Bij Mycom werd ik vriendelijk geholpen na mijn vraag om een 32 bits Windows 7 versie. De dvd kostte mij 89,99 euro. Hoe verzint men het. Gewoon 90 euro dus. Toen ik na de voorbereidingen Windows 7 dvd plaatste, verscheen direct een foutmelding : Uw computer is geen 64 bits versie! Er restte mij niets anders dan : OK. Toen ik het label bestudeerde (met leesbril), stond daar inderdaad dat het een 64 bits versie is. Grrr! Wat een oetepetoet is die Mycom medewerker. Als ie voor me had gestaan had ik zijn Mycom shirtje aan stukken gescheurd en hem gevraagd of ie soms doof of blind is.
Maar goed, hij stond niet voor me dus heb ik de telefoon maar gepakt. Ik kreeg dezelfde medewerker aan de lijn. "O...sorry meneer, maar we hebben geen 32 bits versie", stotterde hij. Toen ik zei dat ik de dvd terug zou brengen vroeg hij of ik de productkey had gebruikt. Ik zei dat ie weer niet goed heeft geluisterd, want ik vertelde hem net, dat de foutmelding direct na het starten van de dvd verscheen.
Hij gaf als een soort van service nog een advies : "U kunt die versie ook downloaden en de productkey van de dvd gebruiken."
Dat ga ik dan maar eerst proberen, want parkeren in de stad is nog niet gratis.