maandag 31 maart 2014

Deurne

Triest wat daar gebeurd is in een juwelierszaak. Een vrouw moest helemaal van huis komen om zich van twee criminelen te ontdoen, die haar zaak waren binnengedrongen.  Ze zag op de beveiligingscamera thuis, dat haar man werd bedreigd met een vuurwapen. Dus ging ze hem gewapend ontzetten. Waarschijnlijk met het verhaal van de doodgeschoten Haagse collega in het hoofd.
Beide overvallers werden doodgeschoten. Wat het lot van het criminele duo betreft,  meneer Teeven van Justitie zei nog niet zo lang geleden : "Dat is nu eenmaal het risico van hun vak." Waarmee hij wil aangeven, dat het hun eigen schuld is.
Het is verbijsterend te zien en te lezen hoe een groep jongemannen steun betuigt aan de twee omgekomen criminelen en de juweliers durven uit te maken voor moordenaars. Dat is dus blijkbaar de achterban van het duo. Ik neem aan dat de  overgrote meerderheid van goede Marokkanen in dit land zich dood schaamt voor deze landgenoten. Jammer dat ze zich nauwelijks roeren.
Ik heb er weleens gedacht : Wat als mijn eigen zoon het criminele pad op zou gaan? Tot op heden blijf ik bij mijn standpunt : dan geef ik hem aan.  Dat klinkt en is hard. Maar wel rechtvaardig. Dat ben ik niet alleen aan mezelf maar ook aan mijn landgenoten verschuldigd.  En als hij doodgeschoten zou worden tijdens zijn werk, dan zou dat triest zijn, maar wel zijn eigen schuld. Zo'n zoon zou ik ook de toegang tot mijn huis weigeren.
Misschien is het daarom, dat ik in gevallen als deze het verweer van slachtoffers geen enkel probleem vind. Het is helaas zelfs noodzakelijk. Het gaat niet meer alleen om have en goed, maar uit lijfsbehoud..  Andersom, wanneer criminelen hun slachtoffers mishandelen of doden, vind ik het wel erg. Heel erg zelfs. Maar nu zijn het in mijn beleving 'maar criminelen', uitschot van onze maatschappij. Sorry hoor, maar zo gaan mijn primaire gedachten nu eenmaal. Een vreemde gedachtegang of niet? Of is het ook een vorm van discriminatie? Ik maak per slot van rekening onderscheid. Ik wens meneer en mevrouw en de goede Marokkaanse gemeenschap veel sterkte toe.