dinsdag 11 maart 2014

Ouder worden

Een vogel in de ochtendmist
"Ouderdom komt met gebreken", zegt men. En dat is gewoon zo. Ik merk het bij voorbeeld als ik aan het klussen ben. Mijn geheugen is wat versleten. Dus maak ik vaak vooraf foto's van allerlei situaties om mijn geheugen wat te ontlasten. meten is weten, maar voor mij gaat dat niet altijd meer op. Het opmeten van iets levert soms allerlei verschillende waarden op. Ik kan dan het gemiddelde nemen, maar dat doe ik niet. Ik blijf meten tot ik heel zeker weet dat het goed is.
Laatst was ik in de bouwmarkt om wat hout te kopen. Toen ik voor dat spul stond, zag ik op mijn spiekbriefje dat de dikte 4 millimeter minder was dan ik had aangenomen : geen 22 maar 18 millimeter. De dikte van het hout speelde een belangrijke rol bij mijn klusopdracht. Dus ik moest de boel herberekenen. Terwijl ik me suf stond te piekeren bij die planken, stak een medewerker zijn hoofd om de hoek van het schap. Lachend vroeg hij of ik hulp nodig had. Ik vertelde hem van mijn rekenfout en hij gooide subiet in een keer de juiste afmeting op tafel : 2 meter, 8 centimeter en drie millimeters. Hij glimlachte en kneep daarbij zijn beide ogen fijntjes toe. Toen ik hem vertelde dat ik vijf planken nodig had, laadde hij ze voor mij op de kar en reed hem naar de zaagafdeling.
Daar stond een andere grijze man te wachten met een plaatje hout op zijn kar. Hij werd eerst geholpen. Hij toverde net als ik een papiertje tevoorschijn met de gewenste maten. Terwijl de zaag flink tekeer ging zei ik tegen hem : "Die gehoorbeschermers zijn geen luxe." Hij keek mij aan en zei : "Wat zegt u?"