zaterdag 2 februari 2013

Wie is mijn leermeester?

Mijn zondagsschool in Leiderdorp
Komende maandag gaan we tijdens de tweede spirituele avond de vraag "Wie is mijn leermeester" behandelen. In mijn beleving is dat er niet één, maar zijn het er velen. Natuurlijk mijn ouders. Ja, zelfs van mijn afstandelijke vader heb ik veel geleerd. Zijn nare jeugd, de oorlog en de Marine hebben bijgedragen aan mijn ontwikkeling. Ik leerde zo niet alleen wat een invloed nare ervaringen op een leven kan hebben, maar ook begrip hebben voor. Toen ik daar achterkwam kreeg ik meer waardering voor hem en zag en begreep ik zijn signalen beter. Voor hem was het leven dagelijks een worsteling met zichzelf.
Mijn mamma was een zeer gelovige vrouw. Net als mijn oma. Beiden waren types van 'keer de andere wang toe'. Ik leerde dat die Bijbelse houding niet altijd werkt. Een paar klappen met een eind hout bracht dan wel de oplossing. Ook mijn broers, zusters, vriendjes en vriendinnetjes, de leraren, familieleden enz. Iedereen was mijn leermeester. Zelfs ik ben mijn eigen leermeester.
Ik heb een directeur gekend, die ook iets bij mij wakker schudde. Dat was wijlen Eckart Wintzen, toen ik bij zijn BSO werkte. Ik was aankomend projectleider en werd aangenaam verrast door zijn simpele doch treffende uitspraken. Eckart was (medio jaren 70) al een spiritueel leider. Hij bevestigde in veel gevallen mijn gedachten en gevoelens over het fenomeen werken, de bijbehorende werkwijze met de mens als centrale factor. Zonder hierbij het resultaat uit het oog te verliezen.
Natuurlijk kwam ik ook nare leermeesters tegen. Die bevestigden heel nadrukkelijk hoe je niet met mensen moest omgaan. Een van hen gaf zelfs zondags les op een zondagsschool. En natuurlijk is er die ene Grote Leermeester. Die voor wie mijn mamma en oma heel veel respect hadden en wiens naam ze met een diep respect uitspraken. Mijn moeder sleepte ons aan de oren naar haar Leermeester. Zijn kleine discipelen verzamelden zich op de Zondagsschool. Door de ingang, rechtdoor en iets links aanhouden. Daar, in die kleine kamer, kregen we les uit de bijbel.