zaterdag 23 februari 2013

Sieneke's baby

Zangeres Sieneke wil zo snel mogelijk een baby, zo meldt het shownieuws. Tja, ging het maar zo. Een baby is toch geen kroket de je om de hoek even uit de muur trekt. Er zijn mensen die van mening zijn, dat het willen hebben van kinderen een egoïstische wens is. Gewoon omdat het kind zelf niets gevraagd wordt / kan worden. Anderen zeggen dat kinderen krijgen moet. In de Bijbel staat immers : gaat heen en vermenigvuldigt u! Er zijn mannen die dat erg letterlijk nemen en er flink oplos beuken. Hun vrouwen zijn vaak kinderfabrieken en hun dochters lijden er ook vaak onder.
Er zijn ook veel mensen met een kinderwens die (nog) niet in vervulling is gegaan. Daar staan veel ouders niet bij stil.
Zelf was ik al erg blij toen Sonja gewenst in verwachting raakte. Nog blijer was ik met een gezonde baby. Ik weet nog, dat ik in alle drie gevallen eerst het aantal vingers en tenen telde! Pas dan keek ik naar het geslacht. Zo keek ik er in die jaren tegenaan : als het maar gezond is. Zo'n kind op de wereld zetten is één, de opvoeding en zorg is een ander verhaal. Soms blijft de belangstelling en vreugde beperkt tot de babytijd. Soms wat langer en moet het kind op z'n / haar 18e de deur uit. Op eigen benen staan. Ook al is het er nog niet klaar voor. Nee, kinderen moeten er klaar voor zijn, om op eigen benen te gaan staan. En als het zover is, blijft de deur open. Zo hoop ik heel mijn leven van onze kinderen te mogen genieten.

Sommige vrouwen raken ongewenst zwanger en laten de vrucht verwijderen. Anderen zijn daar fel tegen. Vaak zijn laatstgenoemden daar niet consequent in. Want als het met vuur en zwaard beschermde embryo geen hetero blijkt te zijn, keert men zich alsnog tegen hem/haar.
Laatst vroeg iemand mij hoe het leven zou zijn, zonder kinderen. Ik kon hem daarop geen antwoord geven. Ik zie slechts meer tijd om met elkaar dingen te doen en op de motor te rijden. Meer tijd om je eigen ding te blijven doen. Misschien minder snel grijze haren en eerder gewend aan de stilte om je heen op oudere leeftijd.