vrijdag 1 februari 2013

Ging je met vakantie? (4)

Boerderij aan de Munnikenweg (t.o. Rijnsburg)
Vraag 4 uit het boekwerkje met '50 vragen aan mijn vader'. Nee, als kind ging ik niet in gezinsverband met vakantie. De vakanties brachten we thuis door, maar waren net zo leuk. Voor vakanties was geen geld. We waren niet de enigen met die reden. daarbij kwam dat mamma vaak ziek was. Ze lag dagen op bed en wij moesten helpen in het huishouden. Mijn grotere zus Hanny had daar een zware taak aan. Haar jeugd bestond uit school en moederschap.
Op de lagere school had ik een jongen leren kennen, die mij op een gegeven moment vroeg mee te gaan op vakantie. Zijn vader kwam uit Duitsland en had een garagebedrijf aan de Hoge Rijndijk. In de oorlog zat hij in het verzet. Zijn vader had nog familie in Duitsland. En daar gingen we dan naartoe. De eerste keer herinner ik me nog heel goed. Het naoorlogse Duitsland met zijn veel verwoeste gebouwen en gaten in muren van woningen, maakt diepe indruk op mij. We kampeerden in de buurt van Ratingen. Ik ben meer met hen op vakantie geweest en heb toen ook het kamperen leren waarderen. Zij deden dat heel basic. Koken op houtvuur, wassen onder de pomp en groenten, vlees en eieren bij de boeren vandaan. Schitterend!
Als ik thuis was tijdens de vakantie gingen we vaak stiekem naar de bunker ter hoogte van de boerderij van Hogewoning. Ook op de boerderijen van Hogewoning en De Graaf speelden we geregeld. Wim H. zat bij mij in de klas en Hans de Graaf bij mijn broer Joop. Sophie van Rijnsburg woonde daar ook in de buurt.