woensdag 27 februari 2013

Een paard uit de Ikea kast

Bij de Ikea heeft men gehaktballetjes geserveerd, waarin paardenvlees zit. Tenminste, dat vermoedt men. Als dat klopt, dan is dat vervelend voor met name de paardenliefhebbers onder de klanten. Zo'n bedrijf kan daar niets aan doen, want dat vertrouwt net als ik het etiket op de verpakking. En daar staat dus niet op, dat de inhoud stiekem ook paardenvlees bevat. Dit keer in de balletjes, voorheen in kant en klare pasta's. Er zijn veel meer producten die zich lenen voor dit soort gesjoemel. Zoals de frikandel en de kroket, berenklauw, burger, Mexicano enz. Zelfs de kipnugget zou best een paardnugget kunnen zijn. Het betreft allemaal producten van zeer fijn gemalen gesepareerd vlees. En dan zijn er nog de smaakstoffen. Met de toevoeging van smaakstoffen kan men zelfs een ui naar een sinaasappel doen smaken.
Ik heb me vaker afgevraagd waar al die verschrikkelijke paardentransporten vanuit Oost Europa naar landen als Frankrijk en Italiƫ eigenlijk voor bestemd zijn. Ze verdwijnen na een bestiaal transport ergens in de consumptieketen of een of ander meer.
Wat eten betreft ben ik niet kieskeurig. Of beter, ik ben een vuilnisbak. Toch keek ik gisteren vreemd op, toen ik in mijn kroketje een mensenhaar aantrof. Dat vlees zal toch niet.....??  Ik bedoel, er worden steeds meer personen als vermist opgegeven.