maandag 11 februari 2013

Oud en chagrijnig

Er zijn soms nieuwsberichten waarin melding gemaakt wordt van mishandeling van bejaarden in verzorgingstehuizen. De oudjes worden geslagen en/of ruw behandeld.
Aan dergelijke berichtgeving moest ik een tijdje geleden denken, toen ik zo'n hulpbehoevend bejaard persoon opzocht. Mevrouw is gedeeltelijk verlamd en heeft last van allerlei kwaaltjes. Ze slikt dagelijks een doos medicijnen. Ze is behoorlijk chagrijnig en vindt het heel gewoon om het verzorgend personeel een grote monde te geven en hen het bloed onder de nagels vandaan te halen. Ze wil op haar wenken bediend worden : "als ik bel, moet je binnen twee minuten bij mij zijn!" en niets deugt. Achter de rug van het personeel om, maakt ze hen zwart. Wat zeg ik? Pikzwart!
Ze krijgt heel sporadisch bezoek van haar kinderen, maar dat heeft ze verdiend. En als die geweest zijn, heeft ze alleen negatieve verhalen over hen. Ze is gewend met de vingers te knippen en op haar wenken bediend te worden. Maar in een verzorgingstehuis zijn meer patiƫnten en is weinig personeel.
Soms zou ik haar eens een flinke klap voor haar grijze hoofd willen geven. Maar dat doe ik niet. Dat laat ik het liefst aan het personeel over. Maar ja, die mogen alleen verzorgend optreden en zeker geen corrigerende tik uitdelen. Dus laat het personeel zo'n naar mens soms vallen. Figuurlijk gesproken. Ik vind het daarom erg knap, dat er nog steeds verzorgenden zijn die dit soort mensen tolereren en met veel geduld blijven helpen. Chapeau!