vrijdag 8 februari 2013

Aardschokken in Groningen

Ten noorden van de stad Groningen zakt de grond weg als gevolg van de gaswinning daar door de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Het gas in de provincie Groningen werd eind jaren 50 ontdekt (Slochteren) en in de jaren 60 geëxploiteerd door de Gasunie. In die tijd kon men goudgeld verdienen als je kon lassen, want er werden honderden kilometers pijpleiding aangelegd. De centrale verwarming verdrong in menig woonhuis de kolenkachel.
In die periode werd al gewaarschuwd voor verzakkingen en aardbevingen. Maar die zouden van weinig betekenis zijn. Voor de zekerheid werd wel een speciale organisatie opgericht Commissie Bodemdaling, die in principe schade compenseert. In principe, want als het even kan geeft de Commissie nul op rekest. Het is en blijft een financiële aangelegenheid.
Nu is gebleken is dat de aardschokken en verzakking aanzienlijk groter van omvang zijn, dan door de NAM gedacht en beweerd. Nog geen dag nadat het onderwerp in de Tweede Kamer is besproken vond weer een aardschok plaats. De heftigste tot nu toe. Inwoners renden al dan niet in pyjama in paniek de straat op, gebouwen vertoonden scheuren, houtwerk kraakte en de grond schudde. Sommigen beweren dat de provincie gestraft wordt vanwege de NSB aanhang in de jaren 40. Die was dan niet zo hoog als bijv. in de Achterhoek of Drenthe, maar toch. Anderen menen dat de weggelopen Friezen, zoals Groningers ook wel genoemd worden, als straf levend begraven zullen worden. Uit een betrouwbare (klinkt on-Fries) bron vernam ik dat het een eeuwenoude voorspelling is van iemand uit Dokkum, die nu uitkomt.  Misschien wilden veel Groningers in 2011 daarom Friesland in zee duwen.
Maar het kan net zo goed zijn dat het de Friezen zelf zijn, die deze ellende veroorzaken. Immers, was het niet nota bene een Groninger die een jaar later, in mei 2012, het Groot Fries Dictee won? Dat was een enorme aardschok voor alles wat Fries is. De enorme schok van provinciale omvang hebben de Friezen opvallend genoeg stil gehouden. Of hadden zij het te druk met het smeden van snode plannen?