zaterdag 9 februari 2013

In een sneeuwbui

Ringdijk 9-2-2013, 17.00 uur
In de namiddag reed ik over de Dronterweg naar Dronten. Net na de verkeerslichten kwam een tegenligger aan, die met zijn lichten seinde. Iets verderop stond een motoragent door een lul-ijzer te praten. Verder niets te zien. Geen controle dus. Maar de automobiliste achter mij dacht daar blijkbaar anders over. Gedurende de rest van de weg, tot aan de rotonde bij Dronten bleef ze met haar lichten seinen naar elke tegenligger. Tamelijk irritant dat knipperend groot licht achter me. Zelf doe ik dat nooit hoor, dat seinen. Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid. Ik sein hooguit als iemand bij slecht zicht geen verlichting voert of mij verblindt. Officieel hinder je een ambtenaar bij het uitoefenen van zijn functie als je een andere weggebruiker voor een snelheidscontrole waarschuwt, is mij weleens ter oren gekomen toen een vriend mij een prent kreeg voor seinen.
Op de terugweg reed ik eerst achter een blauw autootje aan, waarvan de bijrijder allerlei troep uit het raam gooide. Later werd ik overvallen door een flinke sneeuwbui. Het wegdek werd in no time helemaal wit en ik voelde op zeker moment de achterkant van de auto glijden. Even gas los, tegensturen en dan weer rustig verder. Niet iedereen paste zijn snelheid aan. Dus zag ik een auto de berm in glijden, terwijl ik "Hahaha, eigen schuld" dacht.
Weer terug in Lelystad zag ik ook een paar auto's wegglijden, louter omdat ze de bochten veel te snel namen. Zoals op de rotonde hier aan de Ringdijk. En dan zijn er ook mensen die niet eens verlichting voeren, terwijl het zicht erg slecht werd. Zelfs als anderen seinen, dringt het niet tot hen door, dat ze slecht zichtbaar zijn. Op de Ringdijk kwam ik een busje tegen waarvan de bestuurder ingestapt was, de ruitenwisser had aangezet en toen is gaan rijden. De overige ramen zaten potdicht. Gelukkig hoef ik niet meer de weg op.