zondag 17 februari 2013

Mist en tahu telor -3-


De saus die we bij de tahu telor maken is gebaseerd op ketjap (kecap). Tante voegt een eetlepel pindakaas aan de ketjap toe, een mespunt tamarinde en een teentje knoflook. De knoflook wordt eerst even in hete olie geschroeid. Er gaat wat fijn gesneden selderij bij, een of twee kleine pepers (hoe heet wil je het hebben) en wat petis. Er gaan ook wat gebakken uitjes bij. Alles wordt goed fijn gewreven totdat het een geheel is. En dan is het tijd om te proeven. Ik smeer wat saus op mijn stukje omelet, net zoals men boter op een boterham smeert. En dan neem ik een hap... mmmmmm! Heerlijk! En snel en eenvoudig te bereiden. Ik moet me inhouden om niet direct de schaal te plunderen. Tante heeft intussen wat rijst en haar altijd zalig smakende zwarte kip opgewarmd. Samen gaan we met een bord op schoot in de huiskamer eten, terwijl Timmie waarschijnlijk uit frustratie een knuffel begint te slopen.
Ik heb Mike beloofd op tijd terug te zijn, dus nemen we rond half vier afscheid. Het weer is droog en licht bewolkt. Op de A7 komen we in een wegversmalling terecht. Eerst waarschuwingsborden, borden die inhalen verbieden en borden die de snelheid moeten temperen naar 70. Dan zie ik in de verte een fel oplichtende pijl, die aangeeft rechts voorbij te rijden. Er wordt aan de weg gewerkt. stapvoets glijdt de kleine file voorbij de versmalling. Ondanks al die waarschuwingen en verboden, rijden toch mensen gewoon links om op het allerlaatste moment te willen invoegen. Voor mij zie ik hoe zo'n verkeershufter de auto voor mij gewoon wegdrukt, terwijl erachter ruimte genoeg is. Er zijn ook automobilisten die de vluchtstrook gebruiken om de korte file in te halen.
Zonder verdere bijzonderheden bereik weer de Ringdijk, waar ik ruimschoots voor de afgesproken tijd de huiskamer weer binnenstap.