dinsdag 5 februari 2013

Wat over boeken en muziek? -7-


Het eerste waaraan ik terugdenk is de Donald Duck. Dat weekblad was in die tijd een paar jaar jong. Het blad werd op een woensdag bezorgd, dus hadden wij de hele middag de tijd om dat blad door te lezen. Ik heb ook vel in de bijbel gelezen vanwege mijn opvoeding. Het waren twee bijbels met het Oude en Nieuwe Testament en tekeningen van Jetse. Ook de hele serie van Winnetou heb ik gelezen. Een paar keer zelfs!
We hadden ook een dik sprookjesboek in huis van Grimm. Dat boek heb ik bijna stuk gelezen. Ik genoot ook van de mooie tekeningen van meneer Anton Piek, ook al waren sommigen heel eng.
Op school maakt eik geen gebruik van de bieb, een kastje met boeken. Die boeken deden mij helemaal niets. Ik las wel veel detectives en weekbladen als Panorama en de Wereld kroniek. En bij kapper De Jong soms stiekem De Lach. Maar dat was louter plaatjes kijken.
We hadden veel muziek in huis. Zwarte bakelieten 78 toeren platen met jazz, muziek uit Indiƫ (Wairata en De Fretes), maar ook singeltjes met rock & roll, Everly Brothers, Nat King Cole, Louis Armstrong enz. Jaren 50 dus. We hadden een platenwisselaar van Philips, waar je ook een stapeltje platen in kon plaatsen. Dan hoefde je niet telkens een nieuwe op te zetten. Aan het eind de hele stapel omkeren en dan naar de B kant luisteren. Tja, muziek werd met de paplepel ingegoten.