donderdag 21 februari 2013

Een donor ontmantelen

Als ik aan beurt ben, neem ik plaats aan de balie. Een tijdje geleden was ik hier ook en het toeval(?) wil, dat ik door dezelfde medewerkster word geholpen. En ook vandaag is ze niet echt opgewekt. Terwijl ze mij zwijgend helpt en wat opzoekt, valt mijn oog op een folder op de balie. Een folder met een voor mij enorm lastige vraag erop. Stel die iemand heeft mij net naar het leven gestaan? Of het betreft een dronken automobilist die mijn kleinkind net niet geraakt heeft en tegen een boom is beland? Het kan ook zijn dat die man uit pure ellende zich volgegoten heeft. Lastig, zo'n vraag.
Als ik de folder thuis opensla zie ik dat het gaat over donorschap. Ik vind het voor mij nog steeds een lastige vraag. Als ik op dit moment een nier zou mogen afstaan aan iemand die daar om verlegen zit, dan sta ik daar zeker niet afwijzend tegenover. Tenzij het iemand is wiens levensstijl mij niet aanspreekt. Ik bedoel : ik vind niet dat ik een inbreker weer gezond moet maken. Maar het afstaan van organen na mijn dood, is toch net even anders. Ben ik dan werkelijk dood, of maak ik de verwijdering op een of andere manier toch mee? Een rare vraag, maar toch. En laat men mij doodgaan, zodat men snel wat organen kan overnemen, of wordt er toch voor mijn leven gestreden? Misschien ben ik teveel doordrenkt van de situatie, waarin men al heel snel over met name oudere zieken zegt : verdere behandeling heeft geen zin.
Het meest lastige is de gedacht, dat na mijn dood in mijn lijf wordt gesneden om bepaalde onderdelen te verwijderen. In de IT wereld noemt men dat kannibaliseren. Bruikbare onderdelen uit een computer verwijderen, om die voor reparaties in te zetten. In de autobranche heet het sloperij. Ontmantelen is ook zo'n woord. Maar dat klinkt aanzienlijk vriendelijker. Ontmantelen. Ik laat me na mijn dood ontmantelen. Mijn jas laten uittrekken. Nee, klinkt niet vervelend. Ik ga maar eens proberen om aan dat woord te wennen en de medische wereld meer te vertrouwen. Ik weet niet welk van de twee het lastigste voor mij zal zijn. Overigens weet ik niet eens wat de Bijbel daarover zegt. Maar volgens mij zal Onze Lieve Heer tegen de goede dingen geen enkel bezwaar hebben.