woensdag 20 februari 2013

KNMR en Smal Agt 2


Tijdens mijn fietsronde trof ik vanmiddag zowaar de KNMR reddingsboot aan in de Bataviahaven. Ik herinner me nog mijn aanwezigheid tijdens de introductie van de komst van de KNMR naar Lelystad. Die vond toen plaats in de brandweerkazerne.
Het is daarom leuk om na zo'n presentatie de boot echt in het water te zien. Dat betekent, dat het toen gepresenteerde stappenplan inderdaad in volle gang gezet is.
In diezelfde haven zag ik het mij bekende schip Smal Agt 2 liggen. Op het achtersteven staat als thuishaven Den Dolder vermeld. Wat vreemd, want Den Dolder ligt bijkans in op de Veluwe. Maar in die plaats bevind zich een speciale jeugdinrichting (Den Engh, een rijksinstelling) voor kinderen met gedragsproblemen. Die konden een maritieme opleiding volgen op dit schip. Maar door de teruglopende belangstelling voor de scheepvaart, de jeugd zit 's avonds liever thuis, was men genoodzaakt het schip te gaan verkopen. Jammer, vooral omdat het ook aan het uiterlijk van het schip te zien is : achterstallig onderhoud. Toen het schip nog in de vaart was voor opleidingen, lag ze geregeld hier in Lelystad. In herinner me slechts een geval, waarin een aantal bemanningsleden zich heeft misdragen, toen een jongeman mishandeld werd daar bij de haven. Vaak speelden ze een potje voetbal op het speelveld.