zondag 17 februari 2013

Mist en tahu telor -2-


Niet zo'n snuffelaar als Fenna
Als ik op de plaats van bestemming aankom en de auto voor de woning parkeer, zie ik tante al in de huiskamer staan. Timmie ligt in de vensterbank. Ik loop achterom en in de keuken begroeten we elkaar warm en hartelijk. Samen aan de koffie praten we wat bij. Timmie is inmiddels op mijn schoot gesprongen en ligt er comfortabel bij. Als ik hoor dat tante Timmie nog moet uitlaten, bied ik aan dat voor haar te doen. Timmie begrijpt niets van het afwijkende ritueel, maar gaat wel gemakkelijk met mij mee.
Samen wandelen we naar het park. Timmie trekt weliswaar aan de riem om her en der zijn poot op te tillen, maar deze baas huldigt het standpunt : het is mijn hond en uw heg. Ophouden dus, Tim!
Het beestje slaakt een zucht van verlichting als hij in  het Boermapark eindelijk zijn poot mag optillen. Ik sta verrast te kijken naar de krachtige straal, die onder zijn buik vandaan komt. Timmie?? TIM zal je bedoelen! Het leek wel of de druk in zijn blaas enorm was, maar ik zag de omvang van Tim niet zichtbaar afnemen. Dat beest spoot bijna een meter ver!
Al kuierend door het park tilde Tim nog 9 keer zijn poot op, met na de 3e keer een poephouding als afwisseling. Tim mag dan een reu zijn, hij snuffelt niet zo erg als Fenna. Tim is ook niet bang voor grote honden. Hij kan ze goed inschatten. Tim is een hond met ballen. Denk ik, want ik heb er niet naar gevraagd.
Weer terug in de keuken gaan we tahu telor maken. Voor de niet-Indo's : omelet met tofu. Dat heb ik niet eerder gedaan en ook niet eerder gegeten. Ik ben zeer benieuwd!
De bereiding is vrij eenvoudig. Tante klopt 4 eieren en begint dan de tahu on hele kleine blokjes (0,5 cm) te snijden. Maar dan gaat (gelukkig voor haar en mij) de telefoon en neem ik het werk over. De blokjes tahu gaan bij de geklutste eieren. Precies op tijd, want het telefoongesprek is voorbij en tante kan weer aan het werk. Ze doet twee eetlepels fijn gesneden prei erbij en wat klein gesneden (noorse) garnalen. En dan wat knoflookpoeder. Er zijn diverse mogelijkheden om dit gerecht te maken. Zo kan je de tahu ook eerst licht frituren en kan bijvoorbeeld taugé toegevoegd worden. Maar dat doen we dus niet. Alles wordt met een garde goed gemengd tot een gevuld beslag. Daarna wordt in een koekenpan met wat olie een aantal schepjes in de pan gedaan, die elk een apart omelet vormen. Net als bij een gewoon omelet op tijd omdraaien. De omeletjes worden met een speciale saus gegeten.