zondag 10 februari 2013

Sambal baai?


Vanmiddag, na mijn bezoekje aan de Hanzeborg, heb ik voor het eerst loempia's gemaakt. Ik heb gekozen voor een wat gemakkelijke werkwijze. Ik heb de vellen niet zelf gebakken. Dat zelf bakken is nog een hele kunst, want dat heb ik mijn lieve mamma een paar keer zien doen. Dus die heb ik kant en klaar uit de toko gesleept. De vulling heb ik wel zelf klaargemaakt. Met voornamelijk witte kool en taugé als groenten en met kip. Geheel volgens het bami recept, maar dan zonder de mie en het accent op de groenten. Met dit weer was het koud laten worden van de vulling in no time gebeurd. Gewoon even de pan in de sneeuw gezet.
Voor het dichtplakken van de loempia's heb ik maar een beetje beslag gemaakt van tarwebloem. De (diepgevroren) vellen zijn vrij sterk. Het vullen en opvouwen had veel weg van kleuterschoolwerk. Het deed me ook denken aan de jaren 80 toen we de Indo King als klant hadden. Bij dat bedrijf zaten honderden vrouwen in een grote hal loempia's,  vlammetjes en andere snacks te vouwen.
Ik twijfelde of ik de loempia's in de frituurpan of in een wok zou bakken. Het kon zijn dat zo'n velletje kapot zou gaan en dan lag de vulling in de pan. Ik heb toch maar de frituurpan gepakt en de loempia's bleven heel. Lekker goudbruin gebakken en daarna met wat chilisaus geproefd. Ik bedoel helemaal opgegeten. Twee zelfs. Oef! Ze smaakten ook zo heerlijk.