donderdag 21 februari 2013

Help, een UMTS mast!

Rechts vooraan komt de mast
In de FlevoPost, een huis aan huis krant, van deze week prijkt een artikel op de voorpagina over het wel en wee van een UMTS mast in een woonwijk.
Zoals wel vaker gebeurt in Lelystad, heeft de gemeente een instantie (in dit geval een provider) toestemming gegeven een UMTS mast te plaatsen. Daarna worden de inwoners geïnformeerd en mogen zij bezwaren indienen. Niet dat het laatste enige zin heeft, want de boel is al in kannen en kruiken.
Wat mij opvalt in het bericht is een aantal zaken. Op de eerste plaats dat de gemeente Lelystad geen beleid heeft op het gebied van dit soort stralingszaken. En dat terwijl de technologie op dat gebied al een tijd booming is. Lelystad loopt haar inwoners wat betreft dit stukje gezondheidszorg en welzijn straal voorbij. De rol van wethouder Fackeldye is in mijn ogen zeer bedenkelijk. Hij wast zijn handen ogenschijnlijk in onschuld. Met zijn Pilatus houding is hij wel bereid om nog eens om de tafel te gaan zitten met de provider, terwijl hij weet dat het zinloos is. Dat had Pilatus Fackeldey natuurlijk al in een veel verder stadium moeten doen. Er zal ongetwijfeld weer veel geld achter zitten, wat voor onze arme gemeente heel aantrekkelijk is. Maar ja, gezondheid en welzijn zijn onbetaalbaar. Toch?  Ik ben het oneens met de landelijke visie op de stralingsgevaren. Die zegt dat het allemaal best wel meevalt. Die uitspraak is gebaseerd op rapporten, die samengesteld zijn door instanties die een duidelijke link hebben met onze overheid. Niet bepaald objectief dus. Andere landen zijn wel overtuigd van de schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Maar ja, die hebben blijkbaar bij de verkeerde instanties hun onderzoeken laten plaatsvinden. Het rapport of advies dat Lelystad heeft gevolgd, is duidelijk in haar voordeel.
Terugkerend van mijn fietstochtje naar het industrieterrein Oostervaart, ben ik via het Wold park langs de wijk Wold gereden. Daar zag ik aan de rand van de bebouwing het spandoek hangen. De locatie is wat mij betreft wel heel erg dicht bij de woningen. Zowel naast als recht tegenover de toekomstige UMTS mast staan vrijstaande woningen op nog geen 50 meter afstand. Maar zoals met zoveel zaken, zullen we pas over 40 jaar meer weten over de negatieve effecten van zo'n UMTS mast. Ik zeg maar zo: ik wil graag met de bus, maar dan wel een met een schone motor.