Ook wel profileren genoemd. Het begon al met het 'anders' lezen van een sollicitatiebrief. Kijken naar de schrijfstijl, netheid enz. ook die op de envelop, zei al iets over de schrijver. Secuur of niet, verzorgd of niet, terughoudend of niet, grillig of niet enz. Ik vond en vind het nog steeds interessant, al zie ik nog nauwelijks geschreven brieven. Wel boodschappenlijstjes, die mensen op straat gooien. Daar is nog meer vanaf te lezen op grond van wat ze kopen. Dat is niet altijd correct hoor. Het kan zijn dat ze iets te vieren hebben of zo.
En dan het uiterlijk. Dat is het eerste wat je ziet. Gemakkelijk in de kleding of geforceerd? Mensen die normaal gesproken nooit een pak dragen, komen in een pak qua houding en gedrag wat ongemakkelijk over. Schoenen gepoetst? Huh?! Jazeker, vanuit het oogpunt : Als je niet goed voor jezelf zorgt, hoe zorg je dan voor mijn bedrijf / werk? Je mag dan in een mooi pak komen, maar hoe ziet je auto er vanbinnen uit? Die aanblik vertelt iets over je dagelijks leven. Wordt in de wachtkamer een bedrijfsblad gelezen of de Donald Duck? Dat alles, terwijl er nog geen woord gesproken is, kenschets al voor een groot deel de kandidaat.
Overigens geldt het 'anders' lezen niet alleen bij sollicitaties. Ook in andere situaties (o.a. recherchewerk) doet men aan profilering. Kinderen kunnen daar ook onderwerp van zijn. Verzorgers, leerkrachten, begeleiders enz. kunnen aan de hand van uiterlijke kenmerken (inclusief de inhoud van tassen) heel wat aflezen. Met name dan over de ouders / verzorgers van het kind. Te kleine kleding, vieze kleding, verkeerde kleding (in relatie tot de buitentemperatuur), geen lunchpakket of enkel snacks en snoep in de broodtrommel enz. Ook op het www wordt door veel sites en zoekmachines geprofileerd. O.a. ook door Meta en google. Ze verdienen er veel geld mee.
Wie gewend is te profileren, raakt eraan verslaafd. En toch kan de voorlopige conclusie totaal verkeerd zijn. Want niet alles wat je ziet is wat het lijkt. Elvis weet er ook van.