maandag 17 september 2018

Politie ontdekt data

zo'n verbodsbord helpt niet
Opvallend nieuws dit keer van onze hermandad. De politie gaat namelijk misdaad bestrijden op grond van data! Huh? Hallo, het is 2018! Toen ik in 1970 in het vakgebied dat Automatisering heet terechtkwam, werd mij verteld, dat informatie de oplossing is om zaken uit te zoeken, te analyseren en te gebruiken voor besluitvorming, preventieve, proactieve en correctieve maatregelen.
Bijna 50 jaar later lees ik dus dat de politie dat ook ontdekt heeft. Ze wil zakkenrollers en plofkrakers gaan vangen met data. Dat klinkt voor mij hetzelfde als : we gaan schroeven in hout draaien met een schroevendraaier. Men wil software gaan gebruiken om afwijkend gedrag van mensen te registreren. Voorbeeld : een dief heeft zijn blik immers op andere zaken gericht, dan de gemiddelde shopper. Een plofkraker rijdt vaak in een Audi en komt uit Utrecht (Kanaleneiland e.d.).
Wat alleen jammer is, is dat in het nieuws al bekend is hoe die systemen te werk zullen gaan. Criminelen volgen immers ook het (politie)nieuws.