dinsdag 25 september 2018

De Stint is onveilig

Wie niet alleen zijn eigen kinderen, maar ook die van anderen vervoert draagt een grote verantwoordelijkheid. Het is voor mij (als voormalig brom- en motorfiets rijder) dan ook erg vreemd, dat juf en allevrouw even een Stint gaan besturen. Ik zag dat de kinderen dwars op de rijrichting zitten. Met riempjes vastgesjord. Vreemd, want in onze camper werd dat door de RDW juist afgeraden. In het algemeen gelden voor het vervoeren van kinderen wat mij betreft veel te weinig regels. Zelfs voor achterop een bromfiets of motorfiets. Maar ook dan geldt weer de verantwoordelijkheid van de bestuurder.
Voor mij is dat voertuig een kleine autobus. Voor het vervoer van kinderen. Als ik hier in Dronten zie hoe hard die volgeladen voertuigen rijden, dan lijkt me zo'n iel handremhendel een lachertje. Een volwassen persoon en tien kinderen. Hoeveel weegt dat alles samen met het gewicht van de bak? En dat met zo'n rem? Dat is duidelijk geen Grimeca, Brembo of Fontana rem. Haha! Maar ach, zelfs de elektrische step had krakkemikkige remmen en is toch goedgekeurd door de RDW. De Ciao (net als de step met blauw kenteken) had wel zeer goede ho-ijzers.
Veel mensen beheersen niet eens de techniek van het rijden op een bromfiets of scootmobiel. Volgens mij is dat met de gebruikers van de Stint ook het geval. Of zou zo'n opleiding Pedagogisch medewerker Kinderopvang ook voorzien in een stukje rijvaardigheid op zo'n soort bakfiets? En zo ja, moet men daar dan ook een examen voor afleggen? Hallo, er zitten kleine kinderen in zo'n bak! Ik zou geen enkel (klein)kind van mij in zo'n bakfiets laten plaatsnemen. Nooit! Maar ja, ik ben ouderwets. Wij deden alles zelf wat de kids betrof. Ze werden niet dagelijks uitbesteed.
Naar mijn bescheiden mening ligt het dus niet alleen aan de techniek. Mensen, en dus ook ouders, moeten gewoon beter het gezond verstand gebruiken en minder egoïstisch zijn. Zorg zelf voor je kids. Zo'n Stint is leuk voor op een veiling, in een sorteercentrum of in een boomgaard. Vol met groentes, bloemen, pakketjes of fruit. Maar zeker geen kinderen en ook geen dieren. De RDW heeft met het toestaan van de Stint fouten gemaakt. Zonder goedkeuring van de RDW had de Stint nooit de weg op gemogen.